Terminsstart och studiemedelstider – CSN tipsar

By on 3 september, 2023
Foto: CSN

Höstterminen är i gång och därmed är det också hög tid att söka studiemedel. CSN tipsar om några saker som är bra att tänka på – både för dig som ska söka eller som redan sökt.

Majoriteten av alla som studerar efter gymnasiet har studiemedel från CSN. Studiemedelsansökan är en självklar del för många när studierna börjar. För att underlätta på vägen från ansökan till utbetalning finns några saker som är bra att tänka på.

Sök för en längre tid

Läser du ett program eller vet att du kommer studera flera terminer – sök gärna studiemedel för två terminer samtidigt. På så sätt vet du att det finns löpande utbetalningar och har utrymme att få in de poäng som krävs för att få studiemedel nästa gång.

Se till att studietider och antal poäng stämmer med skolans uppgifter
Om du skriver fel i din ansökan riskerar du att få för mycket studiemedel utbetalt. För att undvika att bli återbetalningsskyldig – dubbelkolla att uppgifterna i din ansökan stämmer med skolans uppgifter.

Skicka bara in det du behöver

Uppgifter om antagning och registrering får CSN direkt från din skola. Du behöver därför inte skicka med dessa uppgifter tillsammans med ansökan – det kan till och med förlänga din handläggningstid. Det finns dock situationer där du behöver skicka med underlag. Kolla vad som efterfrågas i just ditt ärende och skicka inte in något extra.

Glöm inte att lämna in din studieförsäkran

När din studiemedelsansökan är godkänd behöver du skicka in en studieförsäkran för att få din utbetalning. Det gör du på Mina sidor på csn.se. Glöm inte att också anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister om du vill ha pengarna insatta på ditt konto.

Håll koll på ditt fribelopp

Du får tjäna pengar om du tar studiemedel, men till en viss gräns. Det kända fribeloppet är gränsen för hur stor inkomst du får ha utan att ditt studiemedel påverkas. För 2023 är fribeloppet 101 697 kr per halvår för den som tar fullt studiemedel under 20 veckor. Det innebär att du får tjäna ungefär 16 900 kr i månaden. Har du inkomster som är större än så? Ta ut studiemedel i lägre omfattning! Då höjer du ditt fribelopp och kan på så sätt tjäna mer, samtidigt som du sparar veckor för framtida studier. Tänk på att även inkomster från till exempel försäljning av boende eller aktier räknas som inkomst.

Har du inte klarat av studierna? Du kan få studiemedel ändå

Om det finns särskilda skäl till att du inte uppnått resultatkravet för din senaste studieperiod kan du i vissa fall få studiemedel ändå. Det kan till exempel vara om du eller någon nära anhörig oväntat blivit sjuk och det påverkade dina studier. Skälen du hänvisar till ska styrkas med intyg.

Anmäl sjukdom och VAB

Kan du inte studera för att du eller ditt barn är sjuk? Tänk på att anmäla egen sjukdom till Försäkringskassan och VAB till oss på CSN.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: CSN

You must be logged in to post a comment Login