- Grattis till årets kulturpristagare
- Cyberattacken i Kumla berör även Askersunds kommun
- Mingel – *Makeriet* Lördag 16 November 2024
- Jonas Arntzen räddade tre poäng för Örebro HK
- Trött BIK Karlskoga körde över Östersunds IK
- Örebro Universitet nominerat till Svenska Jämställdhetspriset 2025
- Nobelpris inspirerar lokal forskning om fosterutveckling
- Trygghetsskapande åtgärder i Brickebacken
- Återinförandet av dagvård för personer med kognitiv svikt
- Drivkraft och samverkan är nyckelord för regionala tillväxtnämnden nästa år
Tekniken som gör diabeteslivet mindre smärtsamt
Diabetes är en folksjukdom med 500 000 drabbade i Sverige. Internationellt är siffran betydligt högre, cirka 400 miljoner. Då diabetes inte ännu kan botas är det viktigt att göra livet för de som drabbats så drägligt som möjligt. En bra bit på vägen dit har forskare vid KTH kommit. De jobbar med teknik som är mindre smärtsam, innebär mindre risk för infektioner och potentiellt är mer noggrann än dagens lösningar.
Fem miljoner människor världen över dör varje år på grund av diabetes. Det gör att diabetesvården är av yttersta vikt för alla människor som drabbats av sjukdomen.
I ett försök att förbättra vården har KTH-forskarna Federico Ribet, Niclas Roxhed och Göran Stemme format en forskargrupp för att titta närmare på hur detta ska kunna uppnås.
Idag är det nämligen så att de allra flesta testar sockernivån i blodet fyra till fem gånger per dag med ett stick i fingret. Denna metod gör ont och skapar olust. En viss infektionsrisk finns också alltid närvarande.
Av den anledningen har det blivit allt vanligare att man använder en teknik som på engelska kallas ”continous glucose monitoring systems” (CGMS). Det handlar om en pryl som fästs på kroppen, typiskt på armen eller magen. Den mäter sockernivån konstant och kan hela tiden berätta hur denna ser ut. Nackdelar finns dock, och en av dem är att det fortfarande behövs en invasiv nål som ska tränga ner i huden.
– Nålen ska ner minst fem millimeter om inte mer, så att den når underhuden. Det är dock inte lika bra att mäta sockernivån i fettvävnad om man jämför med blodet. Det blir inte lika exakta och snabba mätningar, säger Niclas Roxhed, universitetslektor vid KTH och forskningsledare för projektet.
Det är här hans, professor Göran Stemme och forskarstuderande Federico Ribets arbete kommer in i bilden. De har nämligen kombinerat poängen med den exakthet som blodsockermätningar via stick i fingret ger med sin egen smärtfria nålplåsterteknik som ger CGMS-systemens kontinuitet.
– När vi använder vår teknik med mikronålar tillsammans med en sensor som mäter sockernivån som inte är tjockare än ett hårstrå kan vi få till en lösning som är smärtfri för användaren. Vi mäter direkt i huden, och där finns inga nervreceptorer som registrerar smärta men väl ett finmaskigt nät av väldigt fina blodkärl, säger Federico Ribet.
Han lägger till att sensorerna de utvecklat är små. Pyttesmå.
– Glykossensorerna är femtio gånger mindre än de som finns på marknaden idag.
När kan tekniken då finnas till hands för diabetiker? Idag har forskarna testat en prototyp på människor så att de vet att den fungerar. En del labbtester men också kliniska studier återstår så att man verkligen kan bevisa att alla typer av människor i alla åldrar kan använda tekniken. Det är också viktigt att undersöka hur tekniken fungerar för människor under en tids användande. Både när människor sitter stil, går eller tränar.
– Vi samarbetar med det schweiziska medicinteknikföretaget Debiotech och svenska Brighter. Det är en bra start för att få ut tekniken på marknaden så snabbt som möjligt, säger Niclas Roxhed.
Hälsa | Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Grattis till årets kulturpristagare
Årets eldsjälspris tilldelas samtiga kreativa näringar på Hörsta skola –...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Cyberattacken i Kumla berör även Askersunds kommun
På grund av cyberangreppet mot Kumla kommun, har en personuppgiftsincident...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 16 November 2024
*Makeriet* 2024.11.16 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Nominerade till Idrottsgalan 2025 Årets Nykomling
Svenska Idrottsakademins nomineringsjury har sammanträtt och kommit fram till följande...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Rådande hyresnivåer leder till tomma stadskärnor
De senaste årens extrema hyreshöjningar på över 20 procent har...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Historisk räntesänkning väntas lyfta svenskarnas reslust
Efter Riksbankens största räntesänkning på tio år förväntas ett uppsving...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted november 17, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login