Tänk på det här när du ska hyra ut ditt boende i sommar

By on 10 juli, 2023
Hyr ut fritidshuset.
Arkivbild

Nu närmar sig semestertider och fler utländska turister än vanligt väntas komma till Sverige i sommar, mycket till följd av den svaga svenska kronan enligt branschorganisation Visita.

Om man ändå planerar att tillbringa semestern på en annan plats än hemma eller i sitt fritidshus, så är det ett ypperligt tillfälle att hyra ut sitt boende för att dryga ut semesterkassan och öka sin inkomst.

Magnus Hjelmér vet vad man ska tänka på om man ska hyra ut sitt boende i sommar, vare sig det gäller fritidshus eller permanentboende?

Magnus tipslista när man ska hyra ut ditt boende:

….

1. Ha ett kontrakt

Många uthyrningar i andrahand sker direkt mellan privatpersoner, ofta mellan vänner eller bekanta. Då kan det kännas otrevligt att hålla på med formella kontrakt. Men kontraktet är inget du ska rucka på menar Magnus. Se till att ha ett genomarbetat avtal på plats där du tydligt anger alla villkor och vad som förväntas av din hyresgäst. Det finns färdiga kontrakt att ladda ner från nätet eller så kan man ta hjälp av en jurist.

….

2. Se till att vara rätt försäkrad

Hyr man ut en bostad där det blir en typ av skada så ersätts det oftast av hemförsäkringen. Oavsett om det är en själv eller hyresgästen som orsakat det. Men blir det inbrott och gästens prylar stjäls så täcks det inte. Kolla vad din hemförsäkring täcker och teckna en tilläggsförsäkring eller särskild försäkring om andrahandsuthyrning inte ingår i din ordinarie hemförsäkring.

….

3. Ta deposition
För att du ska känna dig tryggare och för att du ska ha möjlighet att reparera skador om olyckan är framme är det en god idé att på förhand ta ut en deposition. Det kan även vara en trygghet att ta ut en deposition i fall hyresgästen får svårt att betala.

….

4. Gör avdrag

När du hyr ut din bostad ska intäkterna från hyran beskattas med 30 procent. Men det så kallade schablonavdraget är 40 000 kronor, vilket innebär att du kan hyra ut skattefritt upp till 40 000 kronor. Med andra ord behöver du bara betala skatt på de hyresintäkterna som överstiger 40 000 kronor. Schablonavdraget gäller per år per bostad. Dessutom får du dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

….

5. Överväg att ta hjälp av en mellanhand

Det finns många tjänster som erbjuder hjälp med det praktiska kring andrahandsuthyrning. Det ingår ofta kontrakt, färdiga av- och ombokningsregler, och säkra betalningsmetoder. Nackdelen med förmedlare är att du inte får lika mycket i plånboken då de tar en procentsats av ersättningen.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login