Taktisk reserv har visat sig effektiv

By on 29 juli, 2018
Arkivbild.

Under fredagen den 27 juli uppstod tre skogsbränder i södra delarna av Sverige i Dalsland, Örebro och som snabbt kunde hanteras tack vare snabb begäran från räddningsledare som bad om hjälp med vattenbombning med flygplan. Bränderna hann tack vare vattenbombningen inte växa sig stora och den taktiska reserv av material och flygresurser som finns i Växjö.

– Vårt koncept med en taktisk reserv fungerar. Med en taktisk reserv menar vi att vi frigör resurser som snabbt kan sättas in mot nyuppkomna bränder, säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef på Operativa avdelningen vid MSB.

– Fredagen var ett mycket kritiskt dygn. Brandrisken var extremt hög i hela landet och under eftermiddagen uppstod flera bränder som vi lyckades slå ut med hjälp av de reservresurser som vi har byggt upp i södra och mellersta Sverige. Det här är en taktik som har visat sig vara effekti, fortsätter Mikael Tofvesson.

– Nu hoppas vi att helgens regn ger oss åtminstone en tillfällig lindring i den här utdragna hanteringen. Trots regn är det viktigt att komma ihåg att läget fortfarande är mycket allvarligt. Därför är MSB:s rekommendation att kommuner och länsstyrelser fortsätter att skärpa eldningsförbudet till och med onsdag 1 augusti.

Det är främst den kommunala räddningstjänsten som arbetar med att släcka bränderna. Brandflyg, helikoptrar och internationella markstyrkor förstärker den lokala räddningstjänsten om och när det finns behov av det.

– Den kommunala räddningstjänsten gör fantastiska insatser och står för basen i arbetet, säger Mikael Tofvesson.

MSB:s roll med samverkan kan beskrivas som att när en räddningsledare begär hjälp genom MSB för att kunna begränsa en brand. MSB vet var vilka resurser finns och hjälper också till att förmedla dem.

MSB har också löpande dialog med bland annat grannländerna och EU:s kriskoordineringscenter ERCC om internationella resurser. Det är därifrån MSB, med underlag om utvecklingen av de pågående bränderna samt den höga brandrisken, valt att begära internationell hjälp.

– Vi har inte mandat att leda krishanteringen, utan vårt uppdrag är att samordna den samlade hanteringen och ta fram den nationella lägesbilden. I det här läget agerar vi proaktivt genom att förstärka räddningstjänsternas beredskap med nationella och internationella resurser. Vi prioriterar och fördelar där behovet är som störst.

– Vår bild av hanteringen är att samverkan mellan kommunal räddningstjänst och övriga aktörer har fungerat bra. Alla ansvariga aktörer har alltså haft ett mer handlings- och samverkansinriktat agerande 2018 än vid Västmanlandsbranden 2014, avslutar Mikael Tofvesson.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: MSB.se

You must be logged in to post a comment Login