Ta hand om stekfettet i jul

By on 11 december, 2023
Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng pappret i den bruna matavfallspåsen.
Bild: Örebro kommun

Ta hand om stekfettet i jul, både som privatperson och restaurangägare. När matfett och matlagningsolja spolas ner i diskhon stelnar det till stora klumpar som orsakar stopp i avloppsledningarna, vilket ökar risken för översvämning i fastigheter.

Matfett hör hemma i avfallet, inte i avloppet. Låt inte stekfettet från julmaten orsaka stopp i avloppet.

Både antalet invånare och mängden serveringar i kommunen har ökat, vilket gör att mängden matfett och matlagningsolja som spolas ner i det kommunala ledningsnätet också ökat.

– Matfett som spolas ner stelnar och bildar stora fettklumpar i ledningar och pumpstationer, som ofta är svåra att få bort, berättar Christopher Jennebo, planerare på Teknik- och serviceförvaltningen. – När det blir stopp i avloppsledningarna ökar risken för översvämningar och vattenskador i fastigheter.

Använd hushållspapper eller pappersförpackning

Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng pappret i den bruna matavfallspåsen.
Bild: Örebro kommun

Köttbullar, kål, skinka och korv är några exempel på mat som ofta tillagas vid jul. Efter matlagningen ska fett torkas ur grytor och stekpannor med hushållspapper, som slängs i den bruna matavfallspåsen. Stora mängder fett och olja behöver svalna.

Därefter ska det hällas i en tom pappersförpackning med skruvkork, som skruvas åt ordentligt, innan förpackningen slängs i restavfallspåsen. Förpackningen kan också lämnas in på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler. Matfett hör hemma i avfallet, inte i avloppet.

Fastighetsägare och serveringar, kolla fettavskiljarna inför julhelgen

Det är fastighetsägarens ansvar att fettavskiljare, där matfett och olja samlas upp, finns och underhålls. Det är också viktigt att den som bedriver restaurangen, caféet eller livsmedelsverksamheten informerar fastighetsägaren om det finns behov av fettavskiljare eller om något inte fungerar som det ska.

– Inför julen serveras många julbord med mycket stekt mat, konstaterar Jonathan Björklund, abonnentingenjör på Teknik- och serviceförvaltningen. – Vi uppmanar fastighetsägare och restauranger att kolla så att fettavskiljaren har rätt dimension samt rätt antal tömningar. Det minskar risken för stopp i avloppet.

Viktigt att känna till är att fettavskiljare inte är konstruerade för att ta emot större mängder fett på en gång. Frityrolja eller liknande får inte tömmas direkt ner i avskiljaren. Det ska samlas upp och lämnas till återvinning.

Stora fettklumpar ger stora kostnader

Problematiken med fett och olja, som leder till stopp i ledningsnätet och översvämningar, genererar stora kostnader för privatpersoner, företag och försäkringsbolag samt för VA-verksamheten på Örebro kommun. Pengar som i stället kan läggas på att till exempel byta ut gamla ledningar eller på utökad sökning och lagning av läckor.

Mer information

På orebro.se/vattentips finns information till privatpersoner om hur man tar hand om matfett och olja efter matlagning. På orebro.se/fettavskiljare finns information om vad som gäller för fettavskiljare för fastighetsägare och serveringar.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login