Ta hand om fritidshuset och undvik dyra skador i vinter

By on 5 oktober, 2020
Arkivbild

Nu under hösten stänger och lämnar många av Sveriges 607 000 fritidshusägare* sina hus för säsongen för att inte återvända förrän till våren. Att visa sommarstugan lite extra omtanke innan man lämnar den på hösten och enkel kunskap om vilka skador som ett tomt hus kan utsättas för kan bespara Sveriges fritidshusägare både onödiga utgifter och obehag. Trygg-Hansas skadeexpert Håkan Franzén har sammanställt en enkel checklista till alla fritidshusägare som inte vill mötas av obehagliga överraskningar till våren.

Många vattenskador i fritidshus orsakas av frysskador som under kalla vintrar lätt fördubblas i antal. Frysskador blir generellt mer omfattande i fritidshus än i villor eftersom det ofta dröjer längre innan skadan upptäcks i fritidshuset än hemma i villan.

Det bästa är att fryssäkra vattenledningarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarna helt. Glöm inte att fryssäkra toalettstol och avloppskrökar också, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Det räcker inte att lämna värmen på

Att lämna värmen på istället för att stänga av vattnet är ingen garanti för att undvika att vattenledningar fryser sönder. Inomhustemperaturen bör vara minst 15 grader för att nå ut i hela huset och förhindra att trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, inte fryser.

Att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet och tömma ledningarna, innebär ytterligare en risk om det blir strömavbrott. Om strömavbrottet sker när det är riktigt kallt ute tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna riskerar att frysa sönder, säger Håkan Franzén.

Kabeltuggande gnagare en brandrisk

När hösten och kylan kommer söker sig möss och råttor inomhus på jakt efter värme och mat. Se därför till att täta springor och hål i huset för att minska risken för angrepp. En mus behöver bara några millimeters glipa för att flytta in och ställa till stor skada, som att tugga sönder ledningar och kablar vilket ökar risken för brand. Plocka även undan i skafferiet för att slippa att återvända till ett kök fyllt med illaluktande spillning. En tur på tomten för att säkerställa att det inte ligger kvar fallfrukt som lätt förvandlas till en festmåltid för råttor är också ett måste innan man åker hem till stan.

Skydda huset vid storm

Gör en utvändig kontroll av huset och se till att det inte finns några skador på takpapp, takpannor eller vindskivor.

– Man bör även ta bort grenar från träd som hänger in över tak och rännor. När löven faller blir det lätt stopp som ökar risken för att vatten som inte kan ledas bort söker sig ner i husgrunden. Säkerställ också att träd och grenar som börjar se dåliga ut inte faller och orsaka skador på huset vid stormar. Vid årsskiftet brukar det kunna blåsa upp ordentligt, fortsätter Håkan Franzén.

Minska risken för inbrott

2019 anmäldes 4 300 inbrott i fritidshus. Fritidshus står tomma längre tider och är ofta utrustade med bland annat ny elektronik och verktyg vilket gör dem till ett tacksamt byte för inbrottstjuvar. När du stänger fritidshuset bör du därför inte lämna kvar några dyrbara saker. Om ni inte har Grannsamverkan i området, be gärna en granne att titta till huset, installera bra lås och eventuellt ett larm. Ett tips är att koppla läckage- och brandvarnare till inbrottslarmet.

− Det är också bra att låsa in stegar och andra föremål som kan underlätta för en tjuv att ta sig in i huset, avslutar Håkan Franzén.

Expertens checklista när du stänger fritidshuset:

Inomhus

  • Stäng av vattnet.
  • Om värmen är på bör inomhustemperaturen vara minst 15 grader.
  • Töm varmvattenberedaren och vattentoalettens spolcistern på vatten.
  • Stäng av inkommande vatten och öppna alla vattenkranar vid tvättställ, dusch, diskho och vattentillförsel till disk- och tvättmaskin (kom ihåg att stänga kranarna innan du sätter på vattnet igen).
  • Rensa skafferiet så minskar du risken för musspillning.
  • Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol, avloppskrökar och golvbrunnar.
  • Töm och stäng av kylskåpet och frysen för att slippa mat som ruttnar vid strömavbrott.
  • Lämna skåpsdörrarna öppna om diskbänken vetter mot en yttervägg, så att värmen kan cirkulera även där.
  • Töm alla köksmaskiner som innehåller vatten, exempelvis espresso- och kolsyremaskin.
  • Lämna inte kvar värdesaker som dyrbar elektronik och verktyg.
  • Installera inbrottslarm med läckage- och brandvarnare.

Utomhus

  • Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen.
  • Rensa tomten från fallfrukt och grenar som hänger över tak och hängrännor.
  • Lämna inga stegar ute på tomten.
  • Kontrollera att isoleringen runt fönster och dörrar för att förhindra att möss och kyla tränger in.
  • Kontrollera att inga träd som står nära huset är multna och gamla.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Trygg Hansa
* SCB

You must be logged in to post a comment Login