- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Ta hand om dina sår i sommar
Sommaren är en tid då kroppens största organ, huden, blottas oftare och mer än annars. Men ett misskött sår kan få onödigt allvarliga följder när temperaturen stiger. Region Skånes sårcoach ger råd om hur man bäst tar hand om sår.
– Rengöring och att skydda såret från smuts och bakterier är A och O när du tar hand om ett sår. Är det svårt att göra rent sår på barn som tycker att det gör ont, kan du använda bedövningssalva på en kompress och låta verka en stund innan du tvättar, säger Christina Monsen, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap.
Sedan 2021 utbildar hon sårkonsulter, som bland annat arbetar inom primärvården. Det finns mycket som du själv kan göra för att ett sår ska läka så fort och bra som möjligt.
– Använd ljummet kranvatten och använder du tvål bör den vara parfymfri – då gör det mindre ont när du tvättar såret. Då är det troligare att såret blir ordentligt rent eftersom det ökar sannolikheten att du tvättar tillräckligt länge.
Kyla kan påverka nerver som tillhör smärtsystemet och därför kan kroppen uppfatta iskallt vatten som smärta. Att använda kallt vatten på en brännskada är ett vanligt misstag.
– Får du en brännskada i köket har du har säkert lärt dig att du ska spola med kallt vatten, men det räcker att det är kroppstempererat. Det viktiga är att du sköljer länge, gärna en kvart eller 20 minuter.
Har du fått blåsor i samband med brännskadan så stick inte hål på dem. De skyddar den nya huden som bildas under blåsan. Har blåsan spruckit så ta bort de lösa hudflagorna och sätt på ett plåster, som har en yta som inte fastnar i såret.
Det är viktigt att använda en riklig mängd tvättvätska när du rengör. Därför är rinnande vatten att föredra framför koksaltlösning på flaska.
Varför plåster?
Sommaren är en högtid för skrapsår, svullna fötter och skoskav. Högre utomhustemperaturer medför dessutom att fler sorters bakterier trivs och överlever.
– Det räcker att lyfta på locket till en soptunna när det är varmt. Värmen underlättar för bakterier och flugor. Det kan faktiskt hända att det kommer flugor och lägger ägg i såret om det inte är täckt.
Att täcka det rengjorda såret med ett plåster eller omslag är därför viktigt, särskilt på sommaren. Se till att huden runt såret är torr när du sätter på plåstret, så det fäster ordentligt. Om du saknar tillgång till kranvatten när du får ett sår, rekommenderas du att tillfälligt täcka såret med ett plåster tills du kan rengöra det.
– Har man bara med en vattenflaska så skölj såret innan plåstret sätts på. Har du inte det så täck ändå såret, så att kläderna inte fastnar i det.
Bada med sår?
Eftersom temperaturen även stiger i badvattnet på sommaren bör du avstå att bada tills såret är läkt. Under sommaren kan man drabbas av badsårsfeber, orsakad av vibriobakterie. Det är en allvarlig sjukdom men relativt ovanlig. Bakterien kan finnas i både salt- och sötvatten och den trivs särskilt bra när vattentemperaturen är över 20 grader. Ett sår som är infekterat kan i förlängningen leda till Sepsis.
När är såret läkt?
Under tiden som såret läker, bildar kroppen ett eget biologiskt förband – sårskorpan. Det är först när skorpan fallit av, och den nya huden som bildats under är torr, som såret är läkt.
– Så länge det finns fukt i såret så ska det vara täckt. Men så fort kroppen bildat en sårskorpa kan du ta av plåstret och låta såret lufta.
För personer med diabetes är det särskilt viktigt att vara vaksam på sina fötter.
– Har man diabetes och har nedsatt känsel är det bra att dagligen titta på sina fötter och aldrig gå barfota, vare sig inne eller ute.
När ska jag söka vård?
Hos de allra flesta friska personer har såret läkt inom en vecka till tio dagar. Men om det inte gör det, eller om du får en sjukdomskänsla, feber eller frossa, ska du kontakta en vårdcentral. Då kan du behöva hjälp av en sjuksköterska att behandla såret.
– Om huden runt såret blir röd och varm och det kommer rikligt med vätska från såret, så ska du söka vård.
Förebygg med kompressionsstrumpa
Har du tidigare haft ben- eller fotsår och fått ordinerad kompressionsstrumpa är det viktigt att du använder den trots värmen. Din kompressionsstrumpa är en förebyggande behandling så att du inte får nytt svårläkt sår.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Region Skåne
Related Posts
Latest News
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login