Ta hand om dig själv när du ska flyga långt

By on 8 januari, 2023
Arkivbild

Efter flera år med begränsade resmöjligheter förväntas denna vintersäsong bli den första, då svenskar i större utsträckning sätter kursen mot fjärran land utanför Europa.

Få läkarens bästa råd inför långa flygresor.

Vintermånaderna är högsäsong för resor till USA och Asien och en resa till Thailand eller New York innebär en lång flygresa som kan vara påfrestande. För de flesta har det gått några år sedan den senaste längre flygresan och därför har SOS Internationals läkare sammanställt sina bästa råd till flygresenärer:

Allmänna råd inför långa flygturer:

  1. Var så aktiv som möjligt. Vi rekommenderar att man reser sig och går omkring lite varje timme. Rör fötterna ofta medan du sitter.
  2. Drick mycket – men håll igen när det gäller kaffe och alkohol
  3. Var försiktig med sömnmedel
  4. Vid flygresor på mer än fyra timmar kan stödstrumpor bidra till att förebygga blodproppar 

Har du hälsoproblem?

Om man har problem med hälsan bör man konsultera en läkare före långa flygresor. Vissa tillstånd kan nämligen förvärras av flygresan.

Semera Asghar, chefsläkare hos SOS International och anestesiläkare på Rigshospitalet, förklarar att det under långa flygresor finns ökad risk för blodproppar, särskilt i benen, men också på andra ställen. Och risken ökar om man redan i förväg ingår i riskgruppen.

Det betyder att patienter med hjärt-kärlsjukdomar, cancer och nedsatt immunförsvar ska vara extra uppmärksamma och bör vidta försiktighetsåtgärder i förväg före en längre flygresa. Patienter med lungsjukdomar ska också vidta försiktighetsåtgärder före en lång flygresa.

– Övergripande förvärras dessa tillstånd därför att syremättnaden i luften i en flygkabin inte är lika hög som på marken vilket gör att det kan bli svårt att andas för människor som redan har lungsjukdomar. Dessutom skiljer sig lufttrycket i en flygkabin från det på marken. I kombination med att man sitter stilla under större delen av tiden gör det att man kan bli uttorkad, blodet bliver tjockare och cirkulerar långsammare i kroppen. Därmed ökar risken för att drabbas av blodproppar, säger Semera Asghar.

Medicinsk förhandsbedömning

Om man är kroniskt sjuk, under utredning eller inte stabil i sin sjukdom, rekommenderar SOS International att man låter göra en medicinsk förhandsbedömning. En medicinsk förhandsbedömning kan reda ut vad patientens försäkring täcker under resan och hur en flygresa kan påverka hälsotillståndet.

Om du inte har kända hälsoproblem finns det ändå en hel del du kan göra för att minska besvären om du tillbringar många timmar i flygkabinen.

Goda råd mot jetlag

  • Rikligt med vätska – vätskeunderskott förvärrar jetlag-symptomen
  • Se till att få dagsljus när du kommer till resmålet
  • Följ den lokala dygnsrytmen när det gäller måltider och sovtid
  • Om du i förväg vet att du har problem med jetlag kan du tala med din läkare om att få melatonin utskrivet 

Gör resan så bekväm som möjligt

  • Öronproppar och sovmask kan hjälpa dig att få bättre sömn
  • Ta gärna med en stödjande nackkudde
  • Undvik kläder som stramar och sitter åt
  • Kom ihåg hörlurar, något att läsa och annan underhållning

Är resemönstren normala igen?

SOS International upplevde under sommarhögsäsongen 2022 en aktivitet på larmcentralen för reseassistans, som låg på 80-90 procent av nivån under 2019. Tills vidare ser det ut som om vintersäsongen fortsätter på samma eller lite lägre nivå. Pågående inflation och energikris och dess inverkan på svenskarnas privatekonomi och resplaner gör prognosen fortsatt osäker.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa SOS Internationalt

You must be logged in to post a comment Login