Sydsudan: Regeringsstyrkor har fördrivit tiotusentals civila

By on 25 juni, 2017
Satellitbilder efter det att Wau Shilluk brändes ner i mars 2017.
(c) DigitalGlobe 2017, NextView License.

Tiotusentals civila i Sydsudans delstat Övre Nilen har tvingats bort från området sedan regeringsstyrkor har bränt, beskjutit och systematiskt plundrat deras hem under perioden januari till maj 2017. Det konstaterar Amnesty International efter att ha besökt Sydsudan och intervjuat dussintals offer och ögonvittnen.

Civila som tillhör minoritetsgruppen Shilluk har berättat för Amnesty hur regeringsstyrkor och allierad milis stal allt de kunde efter attackerna, från matförråd och möbler till husens ytterdörrar.

– Även med Sydsudans historia av fientlighet mot etniska grupper är massfördrivningen av så gott som hela den etniska minoritetsgruppen Shilluk chockerande. Hela områden har blivit ödelagda, nedbrända och plundrade. Det här gör det svårt för människor att återvända med tanke på regionens växande humanitära kris och rädslan för förnyat våld, säger Joanne Mariner, senior krisrådgivare vid Amnesty International.

Under regeringsoffensiven i Övre Nilen under januari till maj i år, som genomfördes med hjälp av Dinka-milis, återtog regeringen områden som under de senaste åren kontrollerats av en väpnad oppositionell grupp under ledning av Johnson Olony. Tiotusentals civila från Shillukgruppen fördrevs, inklusive så gott som alla invånare i flera städer och byar på västra stranden av Vita Nilen.

Amnesty har samlat satellitbilder som visar på förstörelsen av hem och andra civila objekt i de centrala delarna av Wau Shiluk – bland dem ett tempel. Många människor i regionen bor i hyddor med halmtak som brinner lätt.

Sent i maj och i början av juni intervjuade Amnestys researchers 79 offer och ögonvittnen till övergrepp vid dels ett tillfälligt läger för internflyktingar i Aburoc dels vid ett FN-fäste i Malakal, bägge i Övre Nilen-regionen. De pratade också med flera hjälparbetare, FN-företrädare samt representanter från politiker, oppostionella och civilsamhället i Aburoc, Malakal och Juba.

Amnesty har dokumenterat hur regeringstrupper har dödat flera civilia under offensiven. Några har uppenbart blivit skjutna avsiktligt, eftersom de sköts när de hölls fångna eller sköts i ryggen när de försökte fly.

Offer och ögonvittnen har också beskrivit hur bland annat urskillningslös beskjutning och anlagda bränder har förstört civila hem. Vid några tillfällen har gamla eller särskilt utsatta personer inte lyckats fly utan istället bränts till döds.

Några ur Shillukbefolkningen har återvänt till sina hem efter offensiven, men den stora majoriteten är fortsatt på flykt. Tiotusentals har flytt norrut för att bli flyktingar i Sudan, och tusentals andra försöker överleva under eländiga förhållanden i ett tillfälligt flyktingläger i Aburoc, som bland annat drabbats av kolera.

– Utan mat eller några tillgångar kommer Shilluks civila att behöva nödhjälp för att kunna återvända hem. Men framförallt måste FN:s fredsbevarande styrkor vara förberedda och tillräckligt utrustade för att deras säkerhet ska kunna garanteras, säger Donatella Rovera, senior krisrådgivare vid Amnesty International.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login