- BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
- Helgpyssel på Drottninggatan
- Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
- Region Örebro län inför övergångsregler
- Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
- Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
- Gullvivan i Karlskoga flyttar till tillfälliga lokaler
- Kumla tar tydliga steg framåt inom trygghetsfrågan
- RGM-metoden förenar gemenskap och hjärngympa
- Sex lodjur får skjutas i licensjakten 2025
Sveriges pensionärer positiva till att fortsätta arbeta
Svenska pensionärer är sugna på att jobba faktum är att över hälften redan gör det, eller är positiva till att börja! En extrapeng i plånboken, att hålla igång hjärnan och komma ut och träffa folk är de viktigaste anledningarna till att vara kvar i arbetslivet.
Det är några av insikterna från Veteranpoolens färska rapport Jobbonärsbarometern 2024, som undersöker svenska pensionärers inställning och drivkrafter till att arbeta under pensionen.
Sveriges mest seniora arbetskraft är större än man kan tro – den stavas pensionärer! Så många som 56 procent av de svenska pensionärerna jobbar, eller är sugna på att jobba. En stor potential för en arbetsmarknad som i många branscher brottas med kompetensbrist. Det framgår i Jobbonärsbarometern 2024 där Norstat, på uppdrag av Veteranpoolen, undersökt svenska pensionärers inställning och drivkrafter till att arbeta under pensionen.
Att jobbonärerna, de jobbande pensionärerna, blir allt fler märks hos Veteranpoolen. Med drygt 11 000 anställda är Veteranpoolen Sveriges största arbetsgivare för pensionärer.
– Det är härligt att vi har så många drivna, pigga och arbetsvilliga pensionärer i Sverige! Vi är stolta över att förvalta generationer av kunskap och kompetens hos oss. Alla som vill och kan arbeta behövs för att vi ska kunna bygga ett bättre samhälle, och för att kunna lösa kompetensbristen på arbetsmarknaden, säger Mats Claesson, VD Veteranpoolen.
Guldkant på tillvaron, hålla igång och träffa människor
Drivkrafterna till att arbeta under pensionen är många – i undersökningen kunde respondenterna välja mellan flera alternativ. Det som flest, ungefär hälften av respondenterna, anger som ett viktigt skäl är den extra inkomsten. Den hjälper till att sätta guldkant på pensionärstillvaron.
Men det finns fler drivkrafter än så. Över en tredjedel anger att hålla igång hjärnan och träffa nya människor som anledningar till att fortsätta arbeta. Att röra på sig och känna sig behövd är också med på topplistan.
– Självklart är ekonomin ett viktigt incitament för våra jobbonärer, det är få som kan tänka sig att jobba gratis. Men när vi frågar våra veteraner om vad som är det bästa med att arbeta lyfts det sociala och meningsfulla snarare än lönen, säger Mats Claesson, VD Veteranpoolen.
Så vad vill Sveriges pensionärer lägga sina extrapengar på? Här märks tydliga skillnader mellan könen. Resor ligger visserligen i topp för både män och kvinnor, men kvinnorna säger sig i större utsträckning än män (38 procent jämfört med 31 procent) vilja lägga sina pengar på att behålla sin nuvarande levnadsstandard.
Att använda det extra tillskottet för att underhålla sina fritidsintressen är avsevärt vanligare bland männen i undersökningen, 32 resp. 23 procent. Samtidigt använder kvinnorna oftare pengarna till att skämma bort barnbarnen (29 procent jämfört med 20 procent av männen).
– Jobbonärsbarometern lär oss mer om pensionärers inställning och drivkrafter till att arbeta under pensionen. Det är viktiga insikter som vi tar med oss för att fortsätta utvecklas som Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, avslutar Mats Claesson, VD Veteranpoolen.
Ett urval av insikterna från Jobbonärsbarometern 2024:
• 56 % av Sveriges 65-70-åringar arbetar redan, eller kan tänka sig att arbeta i någon form.
• Nästan 4 av 10 av de som inte arbetar, men kan tänka sig att göra det, anger att de vill jobba 6–10 timmar i veckan.
• 46 % av de pensionärer som idag inte jobbar men som är öppna för att göra det, vill helst göra det genom ett bemanningsföretag.
• Flest, 5 av 10, svarar att de fortsätter arbeta för det extra tillskottet i kassan, följt av att hålla igång hjärnan och träffa andra människor.
• Mest jobbsugna pensionärerna finns i Stockholm, där 43 % anger att de kan tänka sig att arbeta.
• En fjärdedel av alla, oavsett ålder och region, vill i första hand lägga sin extra inkomst på resor.
• Fler än hälften, 56 %, av de som arbetar samtidigt som de tar ut pension tycker att de har högre livskvalitet som pensionär jämfört med innan pensionen.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Veteranpoolen
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under september-oktober 2023 av Norstat på uppdrag av Veteranpoolen. Undersökningen gjordes i Norstats onlinepanel med ett representativt urval av 1 650 respondenter från hela Sverige mellan 65–70 år som har börjat ta ut pension.
Related Posts
Latest News
-
Sverige stärker stödet för tsunamiberedskap i Asien och Oceanien
Sverige har beslutat att bidra med 4 miljoner kronor till...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
En humanitär årskrönika
Kriget i Gaza fortsätter att lamslå en hel befolkning, Läkare...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
Under onsdagskvällen spelade BIK Karlskoga den sista matchen inför juluppehållet...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Helgpyssel på Drottninggatan
Nu till helgen lördag 21 och 22 december är alla...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik....
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Region Örebro län inför övergångsregler
Region Örebro län inför övergångsregler i samband med att åldersgränsen...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
Under 2022 hade 1 476 invånare i Örebro län inkomst...
- Posted december 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login