Sverige värd för största samlade brandbekämpningsstödet inom EU någonsin

By on 13 augusti, 2018
Arkivbild.

Under sommaren har Sverige tagit emot det största samlade stödet med brandbekämpningsresurser inom EU någonsin. Genom samordning på flera nivåer har resurserna kunnat komma till nytta snabbt för att stödja lokal räddningstjänst i bekämpningen av skogsbränderna.

Christos Stylianides, EU-kommisionär för humanitärt bistånd och krishantering, besökte tillsammans med justitieminister Morgan Johansson Färila den 6 augusti för att bland annat ta del av erfarenheter från bekämpningen av sommarens skogsbränder. Området kring Färila och Kårböle i norra Gävleborg är ett av de områden som drabbats av omfattande skogsbränder under sommaren.

Franska och italienska vattenskopande plan stödde under juli räddningstjänsten i området  att hålla begränsningslinjer för att få bränderna under kontroll. Flygplanen kom efter att Sverige, genom MSB, skickat begäran om förstärkningsresurser och särskilt brandbekämpningsflyg till EU:s civilskyddsmekanism (ERCC).

Största europeiska brandbekämpningsstödet någonsin
Totalt har Sverige accepterat erbjudanden om internationellt stöd i form av ett 30-tal flyg och helikoptrar, ett 80-tal markfordon och totalt nästan 450 personer från EU och genom det nordiska räddningstjänstsamarbetet Nordred. Det är det största samlade stödet med brandbekämpningsresurser inom EU någonsin.

– Kommissionär Stylianides lyfte under sitt besök fram Sveriges och MSB:s förmåga att koordinera och samverka så att de omfattande internationella resurserna kunde komma till nytta snabbt, säger Anneli Bergholm Söder.

– En viktig framgångsfaktor i detta är det värdlandsstöd som tillhandahålls av MSB för att ta emot internationella förstärkningsresurser. Det inrättades efter skogsbränderna i Västmanland 2014. Andra framgångsfaktorer är förmågan hos räddningstjänsterna i de drabbade områdena att kunna ta emot den internationella hjälpen på ett professionellt sätt och de samverkanspersoner som arbetat i olika staber, inte minst den samverkanofficer från ERCC som har arbetat i vår egen stab på MSB, säger Anneli Bergholm Söder.

Internationella resurser kompletterar lokala räddningstjänsten
Under sommarens skogsbränder har den kommunala räddningstjänsten utgjort grunden i bekämpningsarbetet.

– Räddningstjänsten har gjort ett fantastiskt arbete. Vid större bränder i skog och mark kan dock den lokala räddningstjänsten behöva förstärkning i form av materiel eller bekämpning från luften. Det kan handla om att säkra områden med bebyggelse eller för att hålla begränsningslinjer. Från MSB:s håll har vi gjort dagliga inriktningar för nationella och internationella resurser för att de ska vara tillgängliga där behovet varit störst, säger Anneli Bergholm Söder.

Taktisk reserv för att snabbt slå ut nya bränder
Trots att räddningstjänstinsatser kring flera stora brandområden nu har avvecklats, är bekämpningen av skogsbränderna en pågående insats. MSB har fortsatt hög beredskap för att snabbt kunna sätta in förstärkningsresurser.

En del i detta är den taktiska reserv som inrättades under juli. Det innebär att internationella helikoptrar frigjordes och placerades på strategiska platser för att snabbt kunna rycka ut och släcka nyuppkomna bränder. Satsningen har visat sig framgångsrik och ett stort antal mindre bränder har kunnat släckas innan de växt sig stora.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: MSB.se

You must be logged in to post a comment Login