Sverige når ny historisk högstanivå på varsel

By on 30 mars, 2020

Mars månads varselstatistik är den högsta noteringen någonsin, sammantaget varslas 36 800 svenskar.

– Det är våldsamt snabb utveckling i en helt unik och oberäknelig situation. Regeringen kommer att behöva göra betydligt större ansträngningar för att hindra att varsel går över i en väldigt omfattande arbetslöshet, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Under perioden 1 mars till 29 mars har fler svenskar varslats än någonsin tidigare. För hela landet rör det sig om 36 800 personer, vilket är en högre nivå än under 90-talskrisens toppmånader.

– Det är en exceptionell tvärnit där framförallt tjänstesektorn, där Stockholm har en betydande del av jobben, i princip tappat alla intäkter på nolltid. Situationen är otroligt besvärlig för hela landet och huvudstadsregionen drabbas i synnerhet hårt och snabbt, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare välkomnar regeringens initiativ för att mildra effekten för näringslivet – men menar att åtgärderna så här långt är alldeles för småskaliga.

– Lån och uppskov, med räntor som är alldeles för höga för verksamheter med små marginaler, kommer inte att räcka. Vill man hindra att varsel övergår i arbetslöshet behöver man åtminstone ta bort hela arbetsgivaravgiften och egenavgiften under en tremånadersperiod, bygga ut permitteringssystemet så att det täcker 100 procent av arbetstiden och täcka mer fasta kostnader, säger Stefan Westerberg.

– När den omedelbara krisen lagt sig behövs reformer som kan få de ekonomiska hjulen att snurra igen och öppna vägar tillbaka till arbetsmarknaden för den som förlorat jobbet. Vi tror att det vore klokt att tillsätta en kommission, där näringslivet utgör en del, som kan staka ut vägen mot en snabbare återhämtning, säger Stefan Westerberg.

Månader med flest varsel genom tiderna i Sverige:

1. Mars 2020 – 36 800

2. November 1992 – 22 217

3. Juni 1992 – 21 379

4. Oktober 1992 – 19 999

5. November 2008 – 19 907

Regionalt
Örebronyheter

Källa Stockholms Handelskammare

You must be logged in to post a comment Login