- Hjälp och stöd under helgerna
- Taggad2025 i Hällefors
- ”Jag har känt” av Leia
- Ful kan du va´ själv sa ankungen
- De tillbringar julafton på akuten
- Sverige får chans till revansch mot Rumänien i Örebro
- Gustav Axberg får stöd för sitt projekt
- Så återvinner man julskräpet rätt
- Hit reste örebroarna 2024
- Fem eldsjälar belönas med Energiklappen 2024
Sverige har Nordens mest ojämställda pensioner
I Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner störst i Norden, 28 procent. Minst är pensionsgapet på Island, 5 procent, följt av Danmark, 8 procent. Det visar en ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer. Att pensionsgapet skiljer sig så mycket i de olika nordiska länderna beror på att våra pensionssystem ser olika ut.
Att kvinnor utför mer obetalt arbete och oftare arbetar deltid har stor inverkan på svenska kvinnors pensioner, eftersom varje intjänad krona påverkar pensionen i vårt system. I Danmark och på Island finns istället en allmän ålderspension som är lika för alla, varefter tjänstepensioner läggs ovanpå, vilket minskar den negativa effekten.
I Sverige förstärks dessutom skillnaderna i pension av systemet för tjänstepension. Inget annat nordiskt land har så stora skillnader i tjänstepension som Sverige (48 procent.) Det beror bland annat på att det svenska tjänstepensionssystemet överkompenserar arbetstagare med löner över taket i den allmänna pensionen, vilket oftast är män. I Norge är den totala avsättningen till den allmänna pensionen och tjänstepensionen istället procentuellt lika för löner under och över taket.
– Mycket kan göras för att minska gapet mellan kvinnors och mäns pensioner i Sverige. Tjänstepensionssystemet kan reformeras, en jämn fördelning av deltidsarbetet uppmuntras och obetalt omsorgsarbete kompenseras mer än idag. Om ofrivilligt deltidsarbete skulle ge inbetalning till tjänstepensionen så skulle det också spela stor roll för kvinnors pensioner, säger Jenny Andersson, sakkunnig i socialförsäkringsfrågor på Sveriges Kvinnoorganisationer.
Justeringar inom ramen för nuvarande system räcker dock inte för att utjämna skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner i Sverige. För att åstadkomma det krävs att pensionssystemet reformeras i grunden.
– Sverige bör undersöka möjligheterna att reformera pensionssystemet med inspiration från Danmark och Island, vars pensionssystem är mer jämställda, ekonomiskt hållbara och har högre förtroende i befolkningen, säger Jenny Andersson, sakkunnig i socialförsäkringsfrågor på Sveriges Kvinnoorganisationer.
Rapporten Gender Equal Pensions in the Nordic Region ges ut av Nordiska ministerrådet och bygger på ny data från de nordiska statistikmyndigheterna. I kortversionen Jämställda pensioner- 20 förslag som minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män, presenteras Sveriges Kvinnoorganisationers samtliga förslag.
Ekonomi | Sverige
Örebronyheter
Källa: Sveriges Kvinnoorganisationer
Latest News
-
Hjälp och stöd under helgerna
Om man känner sig ensam eller har man råkat ut...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Taggad2025 i Hällefors
#Taggad är en kulturhelg som vill visa att Hällefors är...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Skydda dig mot trådlösa kortbedrägerier
I takt med att kontaktlösa betalningar blir allt vanligare, ökar...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Så kör du säkrare under julen
Julen och mellandagarna innebär långa resor till nära och kära...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
”Jag har känt” av Leia
Jag har känt En närvaro Som rör mig En ädel...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Regeringen vill minska statens kontroll över ATG
Regeringen har beslutat om propositionen Avveckling av statliga kasinon. I...
- Posted december 25, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login