Svenskarnas favoritblommor som fixar julstämningen

By on 8 december, 2023
Julstjärnan är svenskarnas favoritjulblomma, det visar Plantagens årliga undersökning Växttrender 2023.
Foto: Plantagen

Hela 43 procent av svenskarna tycker att julblommor är det bästa sättet att skapa julstämning hemma, det visar årets resultat i Plantagens årliga undersökning Växttrender. I år toppar julstjärnan listan över svenskarnas favoritjulblommor, följt av hyacint och amaryllis.

Ta del av fem tips för att lyckas med din julstjärna.

Flera år i rad har julstjärnan korats till svenskarnas favoritjulblomma enligt Plantagens årliga undersökning Växttrender som tas fram tillsammans med HUI Research. Namnet till trots så är jult inte anpassad till det svenska vinterklimatet. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko och är känslig för kyla, mörker och drag.

– Julstjärnan är lika självklar som julgranen, tomten och julmaten i svenskarnas hem. Många tycker att är julstjärnan är den mest utmanande julblomman, men om man lägger lite tid på att lära känna julstjärnans preferenser så håller den sig fin hela julen, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Storlek på löken viktigt i valet av hyacint och amaryllis

På en andra och tredje plats i listan över svenskarnas favoritjulblommor kommer hyacint och amaryllis. Framför allt doften av hyacinter kan hjälpa till att skapa julstämning och ta tillbaka barndomens jular. Hela 55 procent av svenskarna anser att doften av en växt eller blomma väcker minnen hos dem.

Vid valet av hyacint och amaryllis är det viktigt att titta på storleken på löken. All kraft, näring och energi som hyacinten och amaryllisen behöver finns där.

– Det kan vara värt att betala lite mer för en julväxt med större lök. Ju större lök, desto större blomma och fler blommor får du. De blommar längre också, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Äldre är mer traditionella i valet av julblommor

Bland yngre konsumenter är rumsgranen den näst mest populära julväxten och bland de äldsta toppar amaryllisen listan. Det indikerar att de äldre är mer traditionella i sina val, samtidigt som rumsgranen sannolikt agerar substitut till julgran i de yngres hem. För den som inte har plats med julgran tipsar experten Sindre Svines, ”Plantegutt” på Instagram, om hur man kan få till julkänsla med sina vanliga växter.

– I år blir det ingen julgran då jag inte har plats. I stället kommer jag att pynta mina största plantor, så som Monstera, med julbelysning. Det är ett bra sätt att få till julstämning för alla som bor litet, säger Sindre ”Plantegutt” Svines.

Svenskarnas favoritjulblommor 2023

  1. Julstjärna
  2. Hyacint
  3. Amaryllis
  4. Julros
  5. Rumsgran

Fem tips för att lyckas med din julstjärna

  1. Håll julstjärnan varm på vägen hem. 
    Kyla är julstjärnans största fiende. Packa in den väl och undvik att förvara plantan utomhus i kylan. Allt under 15 °C är för kallt för julstjärnan under en längre tid.
  2. Placera julstjärnan ljust. 
    Då blommar julstjärnan längre och högbladen får bättre färg.
  3. Se till så att blomman inte står i drag. 
    Det kan göra att de färgglada högbladen blir fula och faller av. Försök att inte vädra i närheten av julstjärnan.
  4. Vattna lagom mycket. 
    Vattna julstjärnan med ljummet vatten varannan dag när den blommar. Exakt hur mycket du bör vattna beror på temperaturen i rummet samt krukans storlek. Undvik att julstjärnan står i vatten, det kan göra att rötterna ruttnar. En bra regel att komma ihåg är att julstjärnan trivs bättre när det är lite för torrt än lite för fuktigt.
  5. Placera julstjärnan med avstånd till granen och fruktfatet. 
    Både julgran och frukt släpper ut eten, vilket gör att julstjärnan blommar över fortare.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Plantagen
Källa: Plantagen Växttrender 2023 – Växternas kraft i juletid

You must be logged in to post a comment Login