Svenskarna streamade mest 2024

By on 8 februari, 2025

41 procent av svenskarna streamade film och tv dagligen under 2024, vilket gör Sverige till det land i Norden som streamade allra mest. Samtidigt innebär inflation och minskad köpkraft att vi blir bättre på att hantera våra streamingtjänster för att spara kostnader. Det visar nya siffror från Deloitte.

– Vi ser en fortsatt trend mot on-demand framför live-tv, även bland äldre generationer. Samtidigt ser vi en ökning både i antalet uppsägningar och omprenumerationer, vilket tyder på att vi i högre grad behandlar streamingtjänster som flexibla, roterande alternativ snarare än fasta månatliga åtaganden, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.

17 procent av svenskarna tecknade prenumerationer på nya tjänster under 2024 – samma andel som under 2023. Det dagliga streamandet ökade däremot från 37 till 41 procent, vilket är högre än i de övriga nordiska länderna. Antalet omprenumerationer ökade från 10 till 15 procent, medan andelen svenskar som sagt upp en streamingtjänst som de avser återvända till i framtiden ökade från 15 till 17 procent.

– Tittare säger upp prenumerationer, inte bara för att hantera kostnader utan också för att navigera i det växande antalet alternativ på marknaden. Men det är klart att inflationen har stramat åt hushållens budgetar, vilket sannolikt har lett till att många har satt ett tak för sina streamingkostnader, säger Jonas Malmlund.

Streaming når alla åldrar

Unga tittare fortsätter att driva streamingtrenden, men daglig streaming vinner mark i alla åldersgrupper. 57 procent i den yngsta målgruppen (18-24 år) streamade film och tv dagligen förra året, en ökning från 47 procent 2023. Daglig streaming stiger även bland äldre generationer: från 27 till 33 procent i åldersgruppen 55-64 år, och från 16 till 22 procent i åldern 65-75.

– Vi ser en betydande ökning av daglig streaming bland äldre, medan yngre tittare fortsätter att ta till sig nya plattformar i snabbare takt. Tv-serier och filmer är centrala för denna trend och etablerar streaming som ett toppmedieval i alla demografiska grupper, säger Jonas Malmlund.

Hälften av svenskar har tillgång till Netflix

74 procent av svenskar har tillgång till minst en betald video-on-demand-tjänst (SVOD) – en återhämtning sedan 2023 då tillgången sjönk från 81 till 72 procent.

– Denna stabilisering visar på en trend mot mer balanserade och hållbara abonnemangsvanor. SVOD har blivit en stadig och viktig del av medielandskapet, även om utgifterna fortfarande ligger under toppnivåerna vi såg under pandemiåren, säger Jonas Malmlund.

Hela 53 procent av svenskar har nu tillgång till Netflix, vilket gör den till den mest populära SVOD-tjänsten. Amazon Prime Video står för den största ökningen i antal prenumerationer – från 12 till 19 procent – sannolikt med stöd av närvaron av Amazons AWS-infrastruktur som är unik för Sverige i Norden.

Kostnadsfria streamingtjänster är också populära. SVT Play är den mest attraktiva bland nationella public service-bolag i Norden, med en användningsgrad på 76 procent. Tjänsten når 85 procent av tittare i åldern 65-75 år och 62 procent av de yngsta (18-24 år). YouTube är den näst-mest populära gratistjänsten med en användningsgrad på 65 procent, följt av TV4 Play som används av 55 procent av tittarna.

Om undersökningen

Studien Digital Consumer Trends 2024 – the Scandinavian Cut analyserar digitala trender bland användare i Sverige, Norge och Danmark. Årets rapport baseras på svar från totalt 4 200 respondenter, varav 2 100 i Sverige.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Deloitte

You must be logged in to post a comment Login