Svenskarna: Om 10 år är e-sport vår näst största sport

By on 29 augusti, 2019

E-sporten växer så det knakar och spås vara Sveriges näst största sport om 10 år, enligt svenskarna. Det visar en ny Demoskop-undersökning som Telenor låtit genomföra. Och intresset går upp i åldrarna – var femte senior över 65 år har tittat på e-sport och var tredje uppger att de själva spelar tv- och datorspel. Samtidigt upplever många att det finns fördomar och en nedsättande syn mot e-sport.

E-sporten har slagit igenom på bred front. I helgen avgjordes världsmästerskapen i e-sportspelet Dota 2 med en rekordstor prispott på över 300 miljoner kronor och så sent som i juli vann en 16-årig svensk över sex miljoner kronor på spelet Fortnite.

En ny undersökning visar nu att tio procent av svenskarna tror att e-sport kommer vara Sveriges näst största sport sett till antal utövare om tio år. Det är bara fotboll som får högre resultat i undersökningen där 2000 svenskar tillfrågats. Traditionella sporter som ishockey och friidrott får se sig slagna av e-sporten i sammanhanget. Svenskarna tror också att e-sporten inom tio år kommer vara tredje största sporten sett till åskådare och tittare.

Varannan person uppger i undersökningen att de själva spelar tv- eller datorspel, och nära hälften av dem gör det minst en gång i veckan. Dessutom uppger en tredjedel av alla svarande att de har tittat på e-sport på plats eller via en sändning.

– Det är tydligt att e-sporten attraherar allt fler. En stor del av svenskarna ägnar sig åt att själva spela tv- och datorspel, samtidigt som vi ser att antal professionella utövare och intresset för att följa e-sport växer. Den har tagit mer plats även i vanliga tv-sändningar och börjar på allvar utmana sporter som vi ser som traditionellt starka publikdragare, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

Undersökningen visar att intresset för e-sport och tv-spelande är störst bland de yngre, men att allt fler äldre också fastnar framför skärmen. En tredjedel, hela 33 procent, av seniorer över 65 år uppger att de spelar tv- eller datorspel. Av dessa uppger nästan två av tre att de spelar minst en gång i veckan och fler än var fjärde spelar varje dag. Nästan en femtedel av alla seniorer uppger också att de har tittat på e-sport.

Många fördomar mot e-sport
Men trots att beteendet har förändrats och e-sporten klivit in i svenskarnas vardagsrum så släpar attityderna efter. 61 procent uppger att det finns fördomar och en nedsättande syn mot e-sport. 83 procent av de som själva spelar tv- och datorspel upplever samma sak från omgivningen.

– Trots ett starkt ökande intresse för e-sporten verkar den fortfarande betraktas med allmän skepsis. Detta följer ett mönster där digitala aktiviteter ännu i stor utsträckning ses som ”mindre värda” än mer traditionella intressen. Det är dags att släppa gamla föreställningar och omfamna de möjligheter som skärmlivet innebär, inte minst i form av ökad gemenskap och nya vänskapsrelationer via e-sporten, säger Katarina Hamnholm.

Om undersökningen
Den kvantitativa undersökningen är genomförd av Demoskop på uppdrag av Telenor. Totalt har 2 000 internetintervjuer genomförts mellan 11 och 25 juli. Resultaten är riksrepresentativa. Webbintervjuerna är genomförda inom ramen för en slumpmässigt rekryterad panel.

Utdrag ur undersökningen

Vilken av följande sporter tror du kommer vara störst i Sverige om 10 år sett till antalet utövare?
1. Fotboll: 67 procent
2. E-sport: 10 procent
3. Ishockey: 7 procent
4. Friidrott: 4 procent
5. Innebandy: 3 procent

Övriga alternativ i inbördes ordning: Ridsport, golf, kampsport, simning, motorsport, handboll, gymnastik, tennis & bordtennis.

Vilken av följande sporter tror du kommer vara störst i Sverige om 10 år sett till åskådare/följare?
1. Fotboll: 69 procent
2. Ishockey: 13 procent
3. E-sport: 7 procent
4. Friidrott: 3 procent
5. Motorsport: 1 procent

Övriga alternativ i inbördes ordning: Ridsport, handboll, kampsport, golf, gymnastik, innebandy, simning, tennis & bordtennis.

Övriga siffror från undersökningen

  • 33 procent av samtliga i undersökningen har tittat på e-sport någon gång, på plats eller via en sändning.
    – 47 procent av personer mellan 18–29 år har tittat någon gång.
    – 44 procent av alla män har tittat på e-sport någon gång.
    – 18 procent av svenskar över 65 år uppger att de har tittat på e-sport någon gång
  • 49 procent av svenskarna uppger att de spelar tv- eller datorspel (58% bland män, 41% bland kvinnor)
    – 46 procent av dessa spelar minst en gång i veckan.
    – 66 procent av svenskar i ålder 18–29 uppger att de spelar tv- eller datorspel.
    – 33 procent av svenskar över 65 år uppger att det händer att de spelar tv- eller datorspel.
  • 77 procent av de som spelar tv- eller datorspel gör det för att få egentid.
    – 82 procent av pensionärer som spelar tv- eller datorspel gör det för att få egentid.
    – 18 procent av de som spelar tv- eller datorspel gör det för att kunna umgås med vänner och familj.
  • 4 procent av svenskarna uppger att de själva utövar e-sport
    – 10 procent av 18–29-åringar uppger att de själva utövar e-sport
    18 procent av svenskarna tror att e-sport kommer bli en OS-gren i framtiden
    – 25 procent av 18–29-åringar tror att e-sport kommer bli en OS-gren i framtiden
  • 61 procent av svenskarna anser att det finns fördomar och en nedsättande syn mot e-sport
    – 83 procent av de som spelar dator- och tv-spel uppger samma sak
  • 22 procent av svenskarna anser att e-sport borde få större utrymme i tv- och nyhetsmedia
    – 37 procent av 18–29-åringar tycker att e-sport borde få större utrymme i tv- och nyhetsmedia.

Om Skärmlivet
Skärmlivet är ett initiativ från Telenor för att utforska svenskarnas digitala liv och dess inverkan på våra relationer och beteenden.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login