Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen

By on 20 juli, 2020
Arkivbild

Privat pensionssparande är viktigt. Samtidigt är det inte en självklarhet att starta ett sparande, åtminstone inte som ung. Det visar en ny undersökning från fondroboten Fundler. Var fjärde svensk önskar att de hade börjat pensionsspara tidigare.

Än mer anmärkningsvärt är att nästan varannan person i åldrarna 36–45 år inte har börjat pensionsspara privat ännu. Något som kan straffa sig, då svenskar med 20–30 år kvar till pensionen riskerar att bara ha cirka 50 procent av sin lön att leva på när det är dags att gå i pension.

I undersökningen framkommer det att hela 83 procent i den yngre åldersgruppen 18–25 år inte har satt upp ett privat pensionssparande. Var tredje person i samma åldersgrupp menar att det ligger för långt fram i tiden. Samtidigt visar undersökningen att var fjärde person över 25 år önskar att de hade börjat pensionsspara tidigare.

Undersökningen visar även att nästan varannan svensk, 47 procent, i åldrarna 36–45 år inte har börjat pensionsspara privat ännu. Problematiskt, då den allmänna pensionen och tjänstepensionen innebär att personer i den åldersgruppen kan behöva leva på cirka 50 procent av den lön de har idag när det är dags för pension – om de inte börjar spara privat vid sidan av.

– Nu är bättre än sen. Det bästa man kan göra utifrån sin situation är att sätta igång idag. Att pensionsspara med en fondrobot är ett tryggt och smidigt alternativ för dem som vill slippa lägga för mycket tid och tankekraft på sitt sparande. Fundler har haft bäst riskjusterad avkastning på marknaden senaste året. Dessutom är Fundler helt oberoende så det enda sättet för oss att tjäna pengar är att se till att du gör det, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

Missar ränta på ränta-effekten
Att så pass många svenskar inte har ett privat sparande innebär att de går miste om ränta på ränta-effekten. Ränta på ränta innebär att pengar du har investerade i aktier, fonder eller räntekonton växer över tid och ger en avkastning (ränta). Dessa pengar återinvesteras och du får därmed ränta på avkastningen. Förutom ränta på det kapital du själv investerar får du alltså dessutom ränta på räntan.

– Det är viktigt att komma igång med sitt sparande tidigt. Det är hela poängen med ränta på ränta-effekten där även mindre belopp blir stora summor på sikt. Tiden är viktig. De första åren kan kännas tröga men eftersom utvecklingen är exponentiell så blir det en snöbollseffekt, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Fundler

You must be logged in to post a comment Login