Svenskar upplever fler konflikter vid jul och nyår

By on 13 december, 2023
Arkivbild

Inför julen är det mycket som ska göras. Mat ska lagas, julklappar ska slås in och släkt och familj ska samlas. Är man separerad, och har barn tillsammans kan jul och nyår vara särskilt utmanade.

Föräldrarna kan ha svårt att enas, och diskussionerna kan snabbt förvandlas till konflikter som i värsta fall kan leda till en tvist, ofta är det barnen som hamnar i kläm.

Jul och nyår är för många en viktig högtid, och det krävs mycket planering för att få julklapps- och matinköpen i hamn. När stressen har lagt sig är julen oftast en högtid som de allra flesta förknippar med glädje, värme och ett tillfälle att samla släkten för att umgås.

Men för vissa är det precis tvärtom. En halv miljon svenskar tycker att det uppstår fler konflikter inom familjen under jul och nyår jämfört med andra perioder på året, det visar en Novus-undersökning från Familjens Jurist.  

– Jag tror att alla kan känna igen sig i att det kan uppstå sura miner när släkten samlas och ämnen som politik, religion, pengar eller jultraditioner diskuteras. Inte sällan har far- och morföräldrar en önskan om att fira jul på ett visst sätt, vilket kan skapa konflikter som annars inte skulle funnits, både hos de som lever tillsammans och de som är separerade. Det kan exempelvis handla om var barnbarnen ska fira jul eller om exmannen får vara med på julafton. Dessutom kan vi se att separationer och vårdnadstvister ökar efter jul och nyår, ofta som ett resultat av att man varit lediga en längre tid tillsammans och bråken intensifierats, säger Pierre Kryhl, senior jurist på Familjens Jurist.  

När en separation inträffar är det många frågor som ska diskuteras och det är lätt att man hamnar i konflikt med sin före detta partner. Var femte svensk (18 procent) har någon gång hamnat i en konflikt med en person de separerat ifrån efter separationen.

De vanligaste konflikterna handlar om pengar (41 procent) och vårdnad av gemensamma barn (24 procent). Inför högtider som jul och nyår är det även vanligt att det uppstår diskussioner om var barnen ska fira jul.   

– Många blandar ihop begreppen umgänge och vårdnad. Vid gemensam vårdnad måste föräldrarna komma överens och fatta viktiga beslut tillsammans. Om en förälder har ensam vårdnad, övergår hela det ansvaret till den föräldern. Barnet har dock som huvudregel rätt till umgänge med den förälder som det inte bor tillsammans med, och hur detta ska utformas bör beslutas utifrån vad som är bäst för barnet. Inför julen är det lätt att föräldrarna blandar in barnen genom att locka med utlandssemestrar eller andra härliga aktiviteter och risken är stor att barnen hamnar i en lojalitetskonflikt mellan föräldrarna. Men det är samma regler som gäller kring vårdnad och umgänge under jul och nyår som för resten av året, så planera tillsammans och i god tid för att undvika konflikt, säger Pierre Kryhl.

Så undviker du julkonflikter om barnen med din före detta

Planera med varandra

Sätt er ner tillsammans och planera hur ni lägger upp planeringen inför jul och nyår i god tid. Diskutera vem som förväntas göra vad, var man ska fira, hur mycket pengar ni förväntas lägga på julklappar och så vidare. Om ni redan har planerat och kommit överens, kan ni hänvisa till det om ni skulle bli osams. En lösning som många väljer är att man kör vartannat år med jul och vartannat med nyår, då får man fira en av högtiderna tillsammans.

Sätt barnets bästa först

Enligt Barnkonventionen så har barn rätt till omvårdnad och trygghet. Det innebär att barnet ska komma först i besluten och att barnets vilja alltid ska tas på allvar. Föräldrarna ska alltså fatta de beslut som de tror är bäst för barnet oberoende av deras egen vilja.

Våga be om hjälp

I vissa fall går det inte att komma överens, och då kan det vara bra att ta extern hjälp för att se situationen objektivt. Försök att hålla er till det praktiska och inte låta känslorna styra. Om man är osäker på vad som gäller rent juridiskt, eller vill upprätta ett avtal, är det bra att kontakta en jurist som kan ge juridisk rådgivning. Men det kan även vara bra att söka hjälp från annat håll, som en familjeterapeut eller relationscoach.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Familjens Jurist
Om undersökningen     
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Familjens Jurist. Syftet är att undersöka den svenska allmänhetens inställning till olika juridiska frågor. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1037 intervjuer mellan 25 – 30 augusti 2023.

You must be logged in to post a comment Login