Svenskar har svårt att komma igång med träningen

By on 10 juli, 2024
Bild: Herbalife Sverige

En undersökning visar att 5 av 10 svenskar har dåligt samvete för att de inte rör på sig tillräckligt, något som för de flesta beror på brist på motivation och tid.

Semestern är ett perfekt tillfälle för att lindra det dåliga samvetet, öka motivationen och lägga grunden för nya vanor, enligt läkaren Michael Thorp.

Undersökningen, som genomförts av YouGov på uppdrag av Herbalife, visar att hela 74 procent önskar att de var mer fysiskt aktiva. Av dessa skyller 37 procent på bristande motivation och 30 procent på tidsbrist. Enligt läkaren och specialisten i fysikalisk medicin och rehabilitering, Michael Thorp, är sommarsemestern det perfekta tillfället att komma igång.

— Missförstå mig inte, det är meningen att du ska koppla av och njuta under semestern. Men efter många misslyckade nyårslöften kanske vi borde börja tänka nytt, säger Thorp.

— Sommarmånaderna har längre och ljusare dagar, vilket såklart ger mer energi. När man tänker att man ska satsa hårt i januari är det ofta med stor motivation, men brist på energi på grund av mörka och korta dagar. Det är uppenbart att det inte är en perfekt tid för att skapa nya och energikrävande vanor.

Han säger att det viktigaste för att komma igång med träningen är att få känna känslan av att lyckas och klara av något, och att det kan vara lättare när man börjar smått och med aktiviteter man tycker om.

— Tvärtemot vad många tror behöver ett träningspass inte vara högintensivt för att ge hälsofördelar. Många av de rörelser man brukar göra under sommarlovet, som att påta i trädgården, simma eller leka med barnen aktiverar flera av samma muskler som vid aktiv träning. Under trädgårdsarbetet både böjer och sträcker man på sig, gräsklippning aktiverar både rygg, mage, armar och lår när du skjuter en tung gräsklippare och få saker är mer energikrävande än att springa efter barn.

Besök ett tomt gym

Thorp säger att för att bygga eller bibehålla en god hälsa är det viktigt med en kombination av kondition, koordination och styrketräning.

Det är ett välkänt faktum att gymmen ofta är fullpackade under årets första månader, men tommare på sommaren. Undersökningen visar också att 43 procent känner sig obekväma på gymmet och 46 procent uppger att de har tränat på gym, men sedan slutat.

— Det krävs mer disciplin för att träna på gym än för att spela kubb, men tröskeln kan vara lite lägre när man vet att man slipper köer till utrustning och känslan av att bli uttittad, säger Thorp.

Hitta något man gillar för att få in vanan

Thorp menar att alla människor är gjorda för rörelse, men alla är inte gjorda för långa och snabba springturer eller för att lyfta mycket tunga vikter. Det viktiga är att hitta något man tycker om. Detta ökar sannolikheten för att man fortsätter även när höstmörkret kommer.

— En promenad med en vän runt den lokala sjön ger hälsofördelar eftersom du går och pratar samtidigt. Då kan du ta en lite längre runda nästa gång, kanske i lite snabbare takt. Tro mig, promenaderna i oktober blir mycket lättare om det är promenad nummer femton.

Thorp förklarar också att frisk luft och att umgås med vänner och familj är väldigt positivt för den mentala hälsan, vilket i sin tur är viktigt för den fysiska hälsan och ger mer energi.

— Allt hänger ihop. Sommaren innebär också grillkvällar, sena kvällar med goda vänner eller att slumra till radion. Om du kombinerar det med några nya aktiviteter får du en sommarsemester utan dåligt samvete, avslutar Thorp. 

5 sommartips från Thorp:

  1. Bad och simning  
    Att bada, eller åtminstone simma, är helkroppsträning. Förutom att bygga muskelstyrka förbättrar simning det kardiovaskulära systemet vilket ger fördelar för både hjärtat, blodkärlen och blodet. Axlar, armar, rygg, bål och ben tränas när du leker i vattnet. Att vara i vattnet är också skonsamt för lederna och förbättrar musklernas flexibilitet.
  2. Lek med barnen
    Att leka med barn eller barnbarn kan vara riktigt bra motion. En tidigare studie har visat att när elitidrottare skulle följa barns aktiviteter under en hel dag var de helt utmattade efteråt. Att springa, hoppa, klättra eller leka kurragömma får blodet att pumpa. Leker ni på stranden får du också extra motstånd av sanden. Dessutom finns det mycket glädje i lek vilket är positivt för den mentala hälsan.  
  3. Plocka blommor, bär och växter
    När du plockar vilda blommor, bär och frukt kombinerar du promenader med mycket böjning och sträckning i både ben, rygg och armar. Det är också mycket bra för den mentala hälsan, eftersom du är i kontakt med naturen och får frisk luft.
  4. Spela boccia, kubb och crocket
    Förutom att förbättra koordinationen och balansen finns det inget som är så roligt som att vinna över familjen i ett spel. Men du aktiverar även armar, bålmuskler och förmodligen också koncentrationsförmågan.   
  5. Skogspromenader
    Skogspromenader ökar uthålligheten, stärker hjärtat och förbättrar lungkapaciteten. Dessutom är det skonsamt för lederna att gå på skogsstigar och ojämn terräng bidrar till att förbättra både balans och koordination. Du tränar främst benmusklerna med lår och vader, men även bål- och sätesmuskulaturen. Lyssnar du efter fåglar och ser upp för huggormar skärper du dessutom sinnet.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Herbalife Sverige

You must be logged in to post a comment Login