- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
- Julångesten står för dörren på Örebro Teater
Svenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
Samtidigt som svenska företag allt mer sällan drabbas av ransomware (gisslanprogram) går utvecklingen inom andra typer av cyberangrepp åt motsatt håll. I IT-säkerhetsföretaget Sophos internationella studie ”The IT Security Team: 2021 and Beyond” är det bara i Turkiet som fler företag ser en ökning av antalet cyberangrepp.
I Sverige uppger 85 procent av de medverkande företagen att de under år 2020 haft en ökning av cyberattacker, i Turkiet är motsvarande siffra 86 procent. Övriga i toppen är Israel (79 procent), Österrike (76 procent) samt Tjeckien (71 procent).
Frankrike är det land där minst andel företag säger att de haft en ökning av antalet angrepp – 42 procent. Genomsnittet för de trettio medverkande länderna är 61 procent. Ökningen har skett inom alla sektorer – och bara 16 procent skiljer området med störst ökning (offentlig sektor) från det med minst (IT, teknik, telekom och media).
– Det är givetvis en trist placering för svensk del. Vi vet att angreppen tar stora resurser i anspråk. Inte minst på IT-avdelningarna som i många fall måste ägna tid åt att hantera angrepp och säkerhetsfrågor i stället för att stödja och bidra till att utveckla verksamheten. Den stora bristen på IT-säkerhetsexperter bidrar också till en ansträngd situation. Samtidigt var 2020 ett år som inget annat då många verksamheter snabbt blev tvungna att ställa om till distansarbete. Det har inneburit stora utmaningar för säkerheten och öppnat fler möjligheter för cyberkriminella, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.
Teknik räcker inte hela vägen
– För att hantera situationen skulle fler företag behöva använda automatiserade säkerhetslösningar som drar nytta av kraften i AI. Men det räcker inte med enbart teknik – erfarenhet och expertis måste också till. Under pandemin har vi sett en starkt ökad efterfrågan på vår MTR-tjänst (Managed Threat Response) och efter att ha sett undersökningen förstår vi varför. Med den får företag hjälp hela vägen, från upptäckt till åtgärd och ger användarna tillgång till den expertis som ofta saknas hos de enskilda företagen men som i dag krävs för att stoppa de mer kvalificerade angreppen, avslutar Sophos Per Söderqvist
Studien bygger på svar från 5 400 IT-ansvariga i trettio länder. I Sverige medverkade 100 IT-ansvariga. Samtliga medverkande arbetar i organisationer med mellan 100 och 5 000 användare. Undersökningen har genomförts av Vanson Bourne, ett oberoende företag specialiserat på marknadsundersökningar.
Regionalt
Örebronyheter
Källa: Sophos
Related Posts
Latest News
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Välkommen till Pihlskolan i Hällefors, söndagen den 1 december mellan...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Den 26 november sammanträder kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun, den här...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda måndag den 25 november
Måndag den 25 november kl. 10–15 kommer de flesta av...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login