Svenska bostadsköp i Spanien ökar marginellt

By on 31 augusti, 2023
Ingen avmattning i sikte: Svenskar fortsätter investera i lyxboenden i Spanien.
Bild: Bjurfors

Intresset för att köpa bostad i Spanien fortsätter att vara relativt svalt bland svenskar. Samtidigt håller sig efterfrågan stark från andra nationaliteter och priserna stiger, visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

Men det finns en kategori svenskar som fortfarande köper i samma omfattning som tidigare, de som satsar på lyx.

Under det andra kvartalet gjordes 151 983 fastighetsaffärer i Spanien, vilket var en minskning med 5,6 procent jämfört med det första kvartalet och en nedgång på 7,3 procent i relation till samma kvartal föregående år. Minskningen var däremot inte lika påtaglig i områden som är attraktiva bland utländska köpare.

På Solkusten minskade antalet fastighetsköp med mindre än 2 procent, medan både Balearerna och Alicante i stället noterade ökningar. Trenden speglar den fortsatt höga internationella efterfrågan i Spanien. Under andra kvartalet svarade utlänningar för 14,94 procent av alla fastighetsköp, en ökning med 0,4 procent och den näst högsta siffran någonsin registrerad.

– Även om antalet bostadsaffärer gått ned i Spanien är minskningen inte alls lika påtaglig som det vi ser på den svenska marknaden. Det är fortsatt god aktivitet, särskilt från utländska köpare. Svenskarna utgör dock ett undantag, de visar en mer avvaktande inställning, säger Fredrik Kulman, vd Bjurfors Utland.

667 bostadsaffärer gjordes av svenskar i det andra kvartalet. Det innebar visserligen en ökning med 6,9 procent jämfört med det första kvartalet, men är ändå betydligt under nivåerna från samma period föregående år (1 033 affärer). Sverige halkar också ner till tolfte plats (11) på listan över de största köpnationerna.

– Den pågående ekonomiska krisen har drabbat Sverige hårdare och det har fått många svenskar att skjuta upp sina bostadsplaner utomlands, säger Fredrik Kullman och fortsätter:

– Nedgången och osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden är en viktig faktor, eftersom det är vanligt att finansiera köpet genom att sälja eller belåna bostaden här hemma. En annan är förstås kronförsvagningen, som gjort alla utlandsköp kostsammare för oss svenskar. Vi märker i stället att allt fler svenskar tar chansen att sälja sina spanska bostäder. Just nu går det att få väldigt bra betalt i kronor räknat.

Trots detta har ingen avmattning kunnat skönjas hos en viss grupp av svenskar. Lyxköparna är lika många som tidigare, om inte fler, berättar Fredrik Kullman.

– Spanien har på senare år blivit otroligt populärt bland välbärgade svenskar och svenska kändisar, och den trenden bara fortsätter. De lockas av landets varma och soliga klimat, den höga säkerhetsnivån och den kosmopolitiska livsstilen. För vissa är det ett sätt att undvika den kalla mörka årstiden i Sverige, medan andra tar steget fullt ut och flyttar ner permanent. Man drar sig heller inte för att öppna plånboken. Vanligen handlar det om exklusiva villor med privata pooler eller stora penthouse-lägenheter. Nueva Andalucía i Marbella har utkristalliserat sig som en särskild favorit. I detta område får vi många förfrågningar.

Priserna tillbaka på 2008 års nivåer – men köpläge kan komma

En annan väsentlig skillnad mot Sverige är att det inte varit något bakslag för bostadspriserna, som i stället fortsatt att klättra. I andra kvartalet steg priserna med 3,1 procent, vilket också är vad ökningen varit i årstakt.

För nya bostäder steg priserna med 4,1 procent, och för begagnade var ökningen 2,7 procent. Med ett genomsnittspris på 1 952 €/m² ligger priserna i Spanien nu på den högsta nivån sedan slutet av 2008.

– I motsats till Sverige är utbudet i Spanien begränsat och det är en viktig anledning till att priserna stiger. Många sitter med bundna lån och i nuvarande räntemiljö känner man liten lust att sälja. Därutöver är efterfrågan fortsatt hög, särskilt från utländska köpare. Köpstarka britter, tyskar och kineser bokstavligen skriker efter fler tillgängliga bostäder, i synnerhet i de större städerna och på populära semesterorter.

Men trots detta är Fredrik Kullmans bedömning att det försämrade ekonomiska läget snart kommer att börja ta ut sin rätt. Något annat vore överraskande, menar han.

– I första hand tror vi på en stabilisering av priserna, men en lätt nedgång under andra halvåret i år eller i början av nästa år är också en möjlighet. Det skulle i så fall kunna vara ett bra tillfälle för den som överväger att köpa, särskilt om kronan också stärks något. På längre sikt räknar vi dock med att priserna fortsätter att öka i Spanien. Det är i många delar en undervärderad marknad.

Största utländska fastighetsköpare i Spanien, andra kvartalet 2023:

1. Storbritannien (8,80 %)
2. Tyskland (7,25 %)
3. Frankrike (6,56 %)
4. Marocko (5,37 %)
5. Italien (5,22 %)
6. Rumänien (5,15 %)
7. Belgien (5,09 %)
8. Nederländerna (4,61 %)
9. Polen (3,92 %)
10. Ryssland (3,43 %)

12. Sverige (2,94 %)

….

Mest populära områden för utländska fastighetsköpare i Spanien, andra kvartalet 2023:

1. Alicante (44,67 %)
2. Santa Cruz de Tenerife (38,01 %)
3. Málaga (32,02 %)
4. Balearerna (30,38 %)
5. Girona (29,20 %)
6. Murcia (23,56 %)
7. Las Palmas (23,45 %)
8. Almería (20,01 %)
9. Tarragona (15,79 %)
10. Castellón (14,89 %)

Källa: Registradores

Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien

  1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
  2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
  3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
  4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
  5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
  6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Bjurfors

You must be logged in to post a comment Login