Svensk Simidrott stärker sin närvaro

By on 23 april, 2023
Foto: Pixabay

Svensk Simidrott är ett av de förbund som kommer att vara en del av en satsning för att nå fler barn och ungdomar i de områden Polismyndigheten benämner som utsatta områden.

I regeringens budget för 2023 tillförs ett årligt stöd på 100 miljoner kronor för att stärka idrottsrörelsens närvaro i utsatta områden samt i angränsande områden med socioekonomiska utmaningar. Syftet är att ge boende en mer aktiv och meningsfull vardag.

– Det finns ett stort engagemang bland våra föreningar som ska arbeta för att fler barn och unga ges möjlighet att delta i föreningsidrotten. För oss som förbund är det självklart att vi vill vara en del av att kunna växla upp inkluderingsarbetet genom de medel som regeringen nu har skjutit till och som vi får ta del av via RF, säger Pia Zätterström ordförande för Svenska Simförbundet.

Riksidrottsstyrelsen beslutade i januari 2023 att stärka idrottsrörelsens närvaro i anvisade områden. Fokus var att idrottsförbund som har kapacitet och kunskap och kan peka på tidigare konkreta resultat och har en stark vilja att engagera sig kunde ansöka. Utifrån dessa ansökningar har nu 15 idrottsförbund valts ut.

– Svensk Simidrott vill vara med och vara en positiv kraft i samhället för barn och unga. Vi har under 2020-2022 framgångsrikt bedrivit projektet ”Simidrott Når Alla” med målet att få fler individer med annan etnisk bakgrund än svensk att bli aktiva, ledare eller organisationsledare inom simidrotten. Vi vill hjälpa till att sänka tröskeln in i våra fem simidrotter och bidra till att få en större mångfald både bland våra simidrottare och bland våra ledare, säger Mikael Jansson, förbundschef för Svensk Simidrott.

Att kunna simma är livsviktigt. Genom att låta fler personer ta del av kunskapen att bli simkunniga, kan de känna sig trygga i och kring vatten, men också kunna känna glädjen och frihetskänslan som är kopplad till att kunna simma. Svensk Simidrott vill att barn ska lära sig simma så tidigt som möjligt och att simkunnigheten upprätthålls under hela livet. Simkunnighet är en färskvara som behöver tränas kontinuerligt för att upprätthållas. I läroplanen för grundskolan, finns simning med som ett kunskapskrav i årskurs 6 i ämnet Idrott och hälsa. Eleverna måste då kunna simma 200 meter för att bli godkända i ämnet.

– Idrott i form av en stabil och livskraftig verksamhet är en tydlig motvikt mot de samhällsutmaningar vi ser bland annat i form av ökad ojämlikhet och segregation. Vi vill att fler barn och ungdomar ska få möjligheten att prova på våra olika simidrotter. Ur ett folkhälsoperspektiv finns det en hälsovinst i att människor engagerar sig i fysisk aktivitet och simning är en av de mest skonsamma motionsformerna som dessutom blir ännu roligare och mer meningsfull om man kan simma flera simsätt, avslutar Mikael Jansson.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Simidrott

You must be logged in to post a comment Login