- Myndigheter som agerar ger resultat
- Så kan tjuvarna få tag på dina julklappar medan du handlar
- ”Den lilla blomman” av Leia
- KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
- BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
- Helgpyssel på Drottninggatan
- Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
- Region Örebro län inför övergångsregler
- Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
- Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
Svensk forskning visar hur vi kan få barn att äta mer hälsosamt
En ny stor vetenskaplig studie från Umeå universitet har visat hur man framgångsrikt och långsiktigt kan öka barns intag av växtbaserade livsmedel. Av resultatet framgår hur en systematisk introduktion av grönsaker när barnet börjar få smakportioner, gav bestående beteendeförändringar upp till att barnet var 18 månader. Resultaten spås få stor inverkan på barns kostvanor och har också legat till grund för den så kallade STEP-metoden – en praktisk metod utvecklad av Semper för att tillgängliggöra forskningen för föräldrar.
I samarbete med Umeå universitet har Semper tillsammans med Region Västerbotten och Oskar stiftelsen stöttat en stor vetenskaplig studie om barns näringsintag. OTIS-studien (Optimerad tilläggskoststudie) är unik i sitt slag och i den undersöktes effekten av en optimerad tilläggskost baserad på det nya Nordiska köket. Barnen som var mellan 4–6 månader fick en systematisk introduktion av sura och bittra frukter och grönsaker under 24 dagar och därefter en kost rik på frukt och grönsaker och med en lägre andel animaliskt protein.
Resultaten visar att upprepad exponering av växtbaserade livsmedel ökade barnens intag. Jämfört med en kontrollgrupp åt barnen vid 9 månaders ålder en större mängd vegetabiliska livsmedel (225 ± 109 g/dag vs. 156 ± 77 g/dag). Vid 12 månaders ålder var intaget av grönsaker och fortsatt signifikant högre i studiegruppen (54% högre intag per dag). Mellan 12 och 18 månaders ålder sjönk grönsaks- och fruktintaget något hos barnen, medan barnen i studiegruppen fortfarande konsumerade 32% mer grönsaker och frukt än kontrollgruppen. Inga negativa effekter kunde påvisas. Även om det behövs fler studier som undersöker effekterna av en nordisk kost på lång sikt är de första resultaten positiva.
– Resultaten bekräftar liknande tidigare forskning men vi har gjort den första randomiserade studien och därtill också visat att det fungerar i hemmamiljö och under längre tidsperiod än vad som tidigare gjorts. OTIS-studien indikerar att det här bör få en direkt inverkan på svenska barns kostvanor under och efter småbarnsåren och därmed också deras hälsa på lång sikt, säger Ulrica Johansson, doktorand på Umeå universitet.
Genom att öka intaget av baljväxter, grönsaker och frukter, skapas förutsättningar för en mer hälsosam och hållbar kosthållning i linje med FN:s globala hållbarhetsmål för 2030. Kostfaktorer under den första tiden i barnens liv, bland annat högt intag av protein, lågt intag av frukt och grönsaker och hög andel mättat fett ökar risken för fetma, blodfettrubbningar, typ 2 diabetes och högt blodtryck senare i livet. Dagens kostråd till små barn grundas dock på tradition och erfarenhet medan evidensbaserad forskning i princip saknas.
– I generationer har Semper samarbetat med barnläkare och nutritionskunniga för att kunna erbjuda barnen den bästa maten. Det är så mycket pekpinnar idag och vi vet att många föräldrar tycker det är svårt att veta vad som är rätt och fel. STEP-metoden som är baserad på OTIS-studien är ett praktiskt stöd till föräldrar för en bättre matsituation hemma. Förhoppningsvis kan forskningen leda till att det blir lite lättare att vara förälder, säger Catharina Tennefors, Forskning och Utvecklingsdirektör på Semper.
För att underlätta för föräldrar att implementera forskningsresultaten har Semper utvecklat en praktisk metod kallad STEP-metoden. STEP-metoden som finns tillgänglig som en app ger pedagogisk vägledning i hur man systematisk kan introducera grönsaker och vegetabiliska produkter under en 24-dagarsperiod. STEP-metoden som finns tillgänglig som en app ger föräldrar pedagogisk vägledning i hur man steg för steg kan introducera grönsaker, frukt och bär under en 24-dagarsperiod. Appen är gratis att använda och kan laddas ner här; https://apps.apple.com/se/app/semper-step/id1556005270
Om forskningen:
OTIS-studien påbörjades 2015 och leds av Torbjörn Lind, universitetslektor, överläkare vid Institutionen för klinisk vetenskap, pediatrik på Umeå Universitet. Till studien rekryterades 250 friska spädbarn från Umeå och dess omnejd. I slutet av januari 2021 publicerades en ny artikel med 12 och 18 månaders resultat i den vetenskapliga tidskriften Foods som kan läsas här. Även en artikel publicerades vid 9 månaders ålder 2019 från studien i Nutrients som kan läsas här. Forskningen genomfördes med stöd av Oskar Stiftelsen, Region Västerbotten och Semper AB.
Om det nya Nordiska köket:
Det nya Nordiska köket lanserades av Nordiska ministerrådet i Köpenhamn där flera kända kockar skrev på ett manifest 2004 däribland Mathias Dahlgren från Sverige och René Redzepi från Danmark. Det nya nordiska köket vill främja de nordiska råvarornas kvalité och ursprung genom säsongsbaserad mat som är bra för miljön och hälsan. Det innebär det ett större intag av frukt, bär, grönsaker, fullkornsprodukter, fisk, fleromättat fett som rapsolja och mindre intag av socker, salt, mättat fett, kött och köttprodukter och importerad mat.
Regionalt
Örebronyheter
Källa: Semper
Related Posts
Latest News
-
Myndigheter som agerar ger resultat
Genom samverkan har kampen mot arbetslivskriminalitet gett resultat. Verksamheter har...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Våld, hot, övergrepp och oseriös verksamhet på HVB
Våld, hot och övergrepp på HVB fortsätter att vara oroväckande...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Så kan tjuvarna få tag på dina julklappar medan du handlar
Medan du fokuserar på julklapparna slår tjuvarna till redan på...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Inbrott i scenbyggnaden i stadsparken i Örebro
På torsdagsmorgonen upptäckte en fastighetsskötare, att någon brutit upp flera...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
”Den lilla blomman” av Leia
Den lilla blomman Bär på ett löfte Det är inte...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
KICKS stärker sitt hudvårdserbjudande och är först ut utanför apoteken...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Sverige stärker stödet för tsunamiberedskap i Asien och Oceanien
Sverige har beslutat att bidra med 4 miljoner kronor till...
- Posted december 19, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login