Svensk certifierad kyckling är inte längre rödmarkerad

By on 23 april, 2023
Svensk kyckling certifierad av Svensk Fågel.
Bild: Svensk Fågel

WWF backar, svensk certifierad kyckling är inte längre rödmarkerad. Nu går WWF ut med att rödmarkeringen av svensk certifierad kyckling tas bort och ersätts med en gul markering.

Hösten 2021 skärpte WWF kriterierna i Köttguiden, hållbarhet fick större genomslag. Svensk kyckling blev då rödmarkerad. På felaktig grund ansåg Svensk Fågel, som lät göra en ny så kallad livscykelanalys genom det oberoende forskningsinstitutet RISE.

Den nya analysen visade att svensk certifierad kyckling som är traditionellt producerad bland Svensk Fågels medlemmar har minskat sin klimatpåverkan betydligt på senare år. Koldioxidavtrycket är till exempel 20 procent lägre hos svenska kycklingbönder anslutna till Svensk Fågel. Branschorganisationen bjöd också ut WWF på gårdsbesök till en traditionell kycklingbonde.

Nu meddelar WWF att rödmarkeringen av svensk kyckling tas bort och ersätts med en gul markering.

– Det här är glädjande och inte helt oväntat för oss. Vi blev förvånande över rödmarkeringen då den kom och ifrågasatte den. Det var ju olyckligt att WWF inte kontaktade branschen redan vid den första uppdateringen av Köttguiden, så kunde vi ha undvikit detta missförstånd. Svensk kycklingproduktion är väldigt hållbar, vi har sedan länge arbetat enligt den svenska modellen med god djurhälsa, god djurvälfärd och därmed också låg antibiotikabehandling. Med våra kontrollprogram har medlemmarna gjort ett omfattande arbete med att minska vår klimatpåverkan, vilket även stöds av den livscykelanalysen vi nyligen genomförde via det oberoende forskningsinstitutet RISE med ansvarig expert Katarina Nilsson fil.dr och enhetschef på biokemi och hälsa, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel.

Under 2022 lät branchorganisationen Svensk Fågel göra en ny så kallad livscykelanalys via forskningsinstitutet RISE och den visar på betydlig lägre klimatpåverkan än den som WWF presenterat. WWF har därför uppdaterat resultatet för svensk kyckling i Köttguiden med det nya resultatet för klimatpåverkan. Svensk certifierad kyckling är inte längre rödmarkerad utan nu gul.

– Först vill jag säga att vi är mycket glada att kycklingbranschen delat med sig av sin data. Transparens är en viktig hållbarhetsfråga och med den nya rapporten har kunskapen om kycklingproduktionen ökat på flera sätt, säger Anna Richert, matexpert Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande från WWF.

Om livscykelanalys (LCA)

Livscykelanalys (LCA) är en vetenskaplig metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel. Med en LCA kan du ta reda på i vilket skede av en produkts livscykel en viss miljöpåverkan är som störst.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Fågel

You must be logged in to post a comment Login