Svårtolkade äldreregler i sjukersättningen

By on 26 oktober, 2023
Arkivbild

Nästan tre gånger så många 61–65 åringar beviljas sjukersättning sedan de nya äldrereglerna började gälla, men förarbetena och lagtexten är otydliga och öppnar upp för olika tolkningar av reglerna.

Det gör att det finns flera utmaningar när Försäkringskassan ska bedöma personers rätt till ersättningen. Det visar en ny rapport som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) publicerar i dag.

I september 2022 infördes nya regler om sjukersättning till personer som har som mest fem år kvar till ålderspensionen. Reglerna har ibland kallats ”trygghetspension”. ISF har granskat Försäkringskassans tillämpning av de nya reglerna i ett tidigt skede för att identifiera eventuella svårigheter vid bedömningen.

ISF:s granskning visar att förarbetena till de nya reglerna i flera avseenden är otydliga när det gäller den bedömning som Försäkringskassan ska göra.

– Försäkringskassan ska bedöma arbetsförmågan mot de arbeten som personen haft erfarenhet av de senaste 15 åren. Men det är till exempel oklart hur länge en person ska ha haft ett visst arbete för att det ska räknas som tillräcklig erfarenhet, säger Louise Grönqvist, projektledare för granskningen.

En annan oklarhet är hur Försäkringskassan ska bedöma innehållet i olika arbeten. Vår granskning tyder på att Försäkringskassan tolkar regelverket på så sätt att arbetsförmågan bedöms mot de specifika arbetsuppgifter som en person tidigare haft och inte mot vad ett liknande arbete vanligtvis innehåller. Det spelar alltså ingen roll om personen skulle kunna utföra arbetet på ett annat sätt eller i en annan miljö.

– Om reglerna tillämpas på det sättet leder det till betydligt lägre krav på många i 60-årsåldern att ställa om för att fortsätta arbeta. Detta innebär att det blir en väldigt stor skillnad i krav på omställning mellan sjukersättningens vanliga regler och äldrereglerna, säger Louise Grönqvist.

Under året före lagändringen beviljades cirka 900 äldre sjukersättning efter ansökan. Under året som följde efter att de nya reglerna börjat gälla hade antalet beviljade ansökningar för åldersgruppen ökat till cirka 2 600. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser om vad äldrereglerna innebär för utvecklingen av sjukersättningen.

– Det kommer ta ett antal år innan reformen har fått fullt genomslag. Det är viktigt att följa både hur de nya reglerna tillämpas och även utvecklingen av hur sjukersättningen används, säger Louise Grönqvist.

Sverige
Örebronyheter

Källa: isf – Inspektionen för socialförsäkringen

You must be logged in to post a comment Login