Subventionerade preventivmedel men för lite att välja på

By on 26 september, 2013

I dag på Världsdagen för prevention lyfter RFSU hur SKL:s rekommendationer gällande subventioner av preventivmedel ska bli bättre. Det nuvarande förslaget är subventionerade preventivmedel för unga upp till 25 år, men utbudet av preventivmedel kommer begränsas. I praktiken ger det varken reell valfrihet eller jämlik tillgång till preventivmedel.

Beslut om att rekommendera gemensamma regler för alla landsting kom från SKL (Sveriges kommuner och landsting) i juni. Förslaget innebär att unga till och med 25 års ålder ska få rätt till subvention av preventivmedel. Det är ett stort steg framåt och en fråga som RFSU drivit i många år. Det innebär förbättringar för många, men frågan om ett brett utbud har glömts bort.

Urvalet av preparat och metoder ska vara det som finns med i TLS:s (Tandvårds-och Läkemedelsförmånsverket) förmånssystem, vilket begränsar den individuella valfriheten. Möjligheten att exempelvis hitta rätt sorts p-piller minskar inom detta system. Att olika preparat fungerar olika bra för olika är varken nytt eller okänt.

– Tillgång till bra preventivmedel och ur ett brett sortiment ska vara en rättighet. Preventivmedel ska vara gratis för unga till och med 25 år och ska tillhandahållas på lika villkor i hela landet. Forskningen visar att preventivmedelsubventionering är ett bra sätt att minska antalet ofrivilliga graviditeter, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

– Om alla landsting väljer att följa SKL:s rekommendation kommer åldersgränsen för subventionen att höjas i 18 av de 21 landstingen och regionerna, vilket är bra. Samtidigt skulle möjligheten att få preparat utanför den subventionerade läkemedelslistan att försvinna i 11 landsting vilket är dåligt, konstaterar Kristina Ljungros.

RFSU anser att subventionen måste omfatta en brett urval av olika preparat och metoder. Alla ska kunna hitta det som passar bäst med så få biverkningar som möjligt. Utvecklingen av fler preventivmedel för killar måste ta fart.

– Att en och samma metod skulle passa alla är inte realistiskt. Har man råd att betala själv finns ett stort urval, men alla har inte råd och då är villkoren ojämlika. Så ska det inte vara, säger Kristina Ljungros.

Exempel:
2012 beslutade Norrbottens landsting att erbjuda alla ungdomar upp till 26 år de preventivmedel de vill ha utan kostnad. Subventionen omfattar alla receptbelagda preventivmedel (p-piller, minipiller, p-ring, p-stav, p-plåster, hormonspiral och p-spruta) samt pessar, kondomer och kopparspiral. Sedan dess har aborterna i Norrbotten minskat med omkring 7 procent. 2011 genomfördes 500 aborter bland kvinnor under 26 år, 2012 genomfördes 463.

Lisa, som är 17 år och bor i Västerbotten, får i nuläget ingen subvention alls för sina p-piller. Hon får betala hela summan själv. En förändring enligt SKL:s förslag skulle innebära att hon bara behöver betala 100 kronor om året för sina piller fram tills hon fyller 26 år.

Laura som är 23 år, är nöjd med att använda p-ring som hon byter en gång i månaden själv. Eftersom hon bor i Norrbotten får hon den gratis. Men om Norrbotten följer SKL:s rekommendation kommer hon själv få betala 1356 kronor för en årsförbrukning av Nuvaring. Laura som är 23 år, är nöjd med att använda p-ring som hon byter en gång i månaden själv. Eftersom hon bor i Norrbotten får hon den gratis. Men om Norrbotten följer SKL:s rekommendation kommer hon själv få betala 1356 kronor för en årsförbrukning av Nuvaring.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login