Studenternas vanliga misstag mot CSN

By on 10 november, 2022
Arkivbild

Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Dessa ligger i genomsnitt på ca 20 000 kr, som då ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Men det går att undvika! Här är två vanliga misstag som studenterna gör, och hur man undviker dem.

Det lönar sig att vara aktiv med sitt studiemedel. Genom att ha koll på några enkla saker kan du slippa att betala tillbaka till CSN om du råkat få för mycket pengar.

Misstag 1: Glömmer meddela CSN

Många glömmer att meddela CSN om studierna förändras, till exempel vid ändrad studietakt eller förändrad inkomst.

– Den vanligaste anledningen till återkrav är att man glömmer meddela oss att något har ändrats under terminens gång. Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.

De vanligaste ändringarna som man glömmer meddela är:

  • Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
  • Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
  • Att man ändrat antal poäng eller kurser.
  • Om du förlänger din studietid.

Misstag 2: Tror att skolan meddelar CSN

Många tror att om man meddelar skolan om ändringar och avbrott så får CSN automatiskt reda på det. Det stämmer, fast efter lång tid när den studerande troligen hunnit få en eller flera utbetalningar av studiemedel som den inte borde fått. Meddela därför direkt CSN om ändringar i poäng eller studietakt. Då undviker man att få för mycket utbetalt och därmed ett återkrav.

Risk för konsekvenser om man glömmer meddela

Den som inte meddelar CSN att man har en högre inkomst riskerar att fastna i den inkomstkontroll som görs två år efter studierna. Då görs ett återkrav, som innebär att man får 30 dagar på sig att betala tillbaka den felaktigt utbetalda summan. Återbetalningskraven beror på hur mycket du fått felaktigt, men kan ligga på 20 000 kr eller mer. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden. Varje år hamnar personer hos Kronofogden som inte kan betala sina återkrav, vilket kan leda till negativa konsekvenser på sikt.

Meddelas CSN direkt regleras kommande utbetalningar så att den studerande slipper att få för mycket utbetalt. För den som tror sig tjäna mer än sitt fribelopp går det också att minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan man höja sitt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.

Så meddelar du CSN

För att meddela CSN om att exempelvis ändra inkomst, meddela studieavbrott eller ändra ansökan, besök CSN:s webbplats och logga in på Mina sidor. https://www.csn.se.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: CSN

You must be logged in to post a comment Login