Studenten Jan från Tyskland bidrar till forskning om hjärt-kärlsjukdomar

By on 21 mars, 2022
I labororatoriet på Campus USÖ har Jan Bobrowski undersökt läkemedel som i framtiden ska kunna användas för att dämpa inflammation – och på sikt minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar.
Foto: Jesper Mattson

Sedan början av november har biomedicinstudenten Jan Bobrowski från Tyskland jobbat tillsammans med forskare vid Cardiovascular Research Centre på Örebro universitet för att hitta läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag har lärt mig nya metoder, fått nya perspektiv och haft en fantastisk tid i Örebro, säger han.

Fyra månader har Jan Bobrowski tillbringat vid Cardiovascular Research Centre på Campus USÖ vid Örebro universitet, där man forskar på sjukdomar i hjärta, blod och blodkärl. Han har deltagit i ett internationellt forskningssamarbete om framtida läkemedel som dämpar inflammation. Ateroskleros, åderförfettning, är en av de bakomliggande faktorerna till hjärt- och kärlsjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt och stroke. Tidigare studier har visat att inflammation är viktig vid ateroskleros. Mediciner som bromsar inflammation skulle därför i framtiden kunna användas till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar.

– I studien ingår sju olika läkemedel som utvecklats av forskare i Grekland. Jag har varit med och gjort tester på ett av de presumtiva läkemedlen för att se om det hämmar inflammation. Vi har också säkerställt att ämnet inte är toxiskt och påverkar cellerna på ett negativt sätt, berättar Jan Bobrowski.

”Känns bra att bidra till samhället”

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i både Sverige och globalt. Hit räknas bland annat de stora folksjukdomarna hjärtinfarkt och stroke. Jan Bobrowski understryker att all forskning är viktig – även sådan som kanske inte vid en första anblick bidrar till att lösa ett konkret problem. Men att få vara del av ett projekt som ska bidra till ett läkemedel mot några av våra stora folksjukdomar känns förstås viktigt och meningsfullt.

– Att veta att det finns ett konkret mål motiverar mig att alltid göra mitt bästa i labbet varje dag. Det känns också bra att känna att jag kan bidra till samhället, säger han.

Letade forskningsprojekt på webben

Jan Bobrowski studerar biologi och molekylär biomedicin på mastersnivå vid Carl von Ossietzky-universitetet i staden Oldenburg i nordvästra Tyskland. Att få tillbringa en termin i Sverige är något han drömt och länge – och han har till och med gått en kurs i svenska för att lära sig språket.

– Mitt universitet har inga samarbeten med svenska universitet inom mitt studieområde, så jag gjorde en lista över alla svenska lärosäten och surfade runt på hemsidorna för att hitta intressanta projekt inom biologi och biomedicin, berättar han.

Jan tog kontakt med de fem lärosäten som han tyckte hade de mest intressanta projekten. Det resulterade i två inbjudningar – och efter en Zoomintervju bestämde sig Jan för att ge Örebro universitet en chans.

– Karin H Franzén som leder en forskningsgrupp vid Cardiovascular Research Centre höll den bästa presentationen och det var också det ämne som intresserade mig mest.

Tidskrävande pappersarbete

Att hitta finansiering och ansöka om stipendium via bland annat Erasmus+, ordna med boende, försäkring och annat praktiskt är lite mer komplicerat när man reser utomlands på egen hand, i stället för genom ett utbytesprogram.

– Det var en utmaning som också tog mycket tid, men jag fick fin hjälp från Örebro universitet att hitta bostad – och det har verkligen varit värt det, säger Jan Bobrowski.

”Alla är hjälpsamma och snälla”

De fyra månaderna i Sverige har varit både roliga och lärorika. Madelene Lindkvist har varit Jans handledare på laboratoriet och Jan berättar att han lärt sig använda flera nya metoder, som han kommer ha nytta av i sin framtida karriär.

– Det är inte många studenter som får chans att arbeta så mycket praktiskt, det har verkligen varit nyttigt. Jag upplever också att forskarna i Örebro är väldigt hjälpsamma och snälla – jag har haft en fantastisk tid i Örebro och uppskattar verkligen den snälla kulturen i Sverige. Alla ler, är vänliga och har ett öppet sinne. Madelene har varit en väldigt bra handledare som hjälpt mig i både i ord och handling.

Jan Bobrowski tillsammans med Madelene Lindkvist, forskare vid CVRC, som har varit Jans handledare.

Även forskarna vid Örebro universitet har uppskattat att ha Jan Bobrowski här.

– Det är en fantastisk möjlighet för vår forskargrupp och för Cardiovascular Research Centre att knyta nya kontakter med internationella lärosäten som förhoppningsvis kan leda till nya samarbeten. Jan Bobrowski gjorde från första början ett mycket gott och seriöst intryck och han har gjort ett betydande bidrag till vår forskning, säger Karin H Franzén och Madelene Lindkvist.

Skulle du rekommendera Örebro universitet till andra studenter som vill åka utomlands?

– Ja, definitivt! Att uppleva ett annat land och se hur man jobbar är verkligen en bra chans och en erfarenhet som vidgar dina vyer och ger dig nya perspektiv. Det är den bästa grejen, så gör det, säger Jan Bobrowski.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text: Anna Lorentzon
Foto: Jesper Mattsson

You must be logged in to post a comment Login