Stora resebolag bidrar till brutal delfinjakt

By on 23 april, 2024
Delfinjakt vid Taiji i Japan.
Foto: Robert Gilhooly

Varje år jagas hundratals delfiner hänsynslöst i havet utanför den japanska staden Taiji. World Animal Protection och Action for Dolphins kan i en ny rapport, avslöja att stora resebolag har kopplingar till den brutala jakten.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

– Den grymma Taiji-jakten på delfiner måste stoppas! Vare sig delfinerna slaktas direkt eller döms till ett liv i fångenskap i nöjesindustrin är det en tragedi för varje delfin. De resebolag som vi avslöjar i vår rapport bidrar till att försäljningen av delfiner från Taiji-jakterna kan fortsätta. Vi uppmanar dem att sluta med all marknadsföring av delfinunderhållning. För även om delfiner föds i fångenskap är det inget naturligt liv för dem att leva i en bassäng och utföra cirkuskonster. Delfiner är vilda djur som hör hemma i haven.

Vem ska dö, vem hamnar i fångenskap?

Från september till mars samlas delfinjägare utanför Japans kust för den årliga Taiji-jakten. Med sina motorbåtar smyger sig på och tränger ihop delfinerna så att de inte ska kunna komma undan.

De drivs in mot land av båtarna och fångas med nät. Sedan börjar en hjärtskärande urvalsprocess: Vilka delfiner ska dö och vilka ska få leva? Vattnet färgas rött av blod.

Delfinerna skiljs brutalt från varandra och kan utsättas för enorm stress och dödsångest. De flesta slaktas för att bli kött. De övriga fångas in för att säljas till nöjesindustrin, där de tvingas leva i små onaturliga bassängmiljöer separerade från sin flock.

Under jaktsäsongen 2020–2021 fångades omkring tusen delfiner och små valar och av dem fick 140 leva för att säljas vidare till fångenskap. Totalt har 663 delfiner blivit vildfångade under Taiji-jakterna de senaste sex åren.

Fem resejättar bidrar till lidandet

World Animal Protections och Action for Dolphins nya rapport ”Waves of Profit” kartlägger turistindustrins kopplingar till Taiji-jakten. Det handlar om stora ekonomiska värden, en enda delfin kan kosta så mycket som 1,5 miljoner kronor när den säljs vidare till marina anläggningar. Det ger en tydlig fingervisning om hur lönsam den grymma hanteringen av delfiner är.

Granskningen visar att de fem stora internationella resebolagen Trip.com, Klook, Traveloka, Get Your Guide och TUI säljer biljetter till delfinanläggningar med kopplingar till Taiji-jakten. Totalt handlar det om 107 delfinanläggningar, i Asien, Nordafrika, Östeuropa och Mexiko.

Men det går inte att få någon riktigt klar bild av hur delfiner från Taiji-jakten används i fångenskap. Förutom att delfiner säljs direkt till olika marina anläggningar kan de också senare säljas vidare och användas för avel i fångenskap på andra platser. Därför kan det vara så att resebolag och turister utan att de vet det stödjer anläggningar med kopplingar till Taiji-jakten.

Lina Dahl säger:

– Oavsett om delfinerna kommer från Taiji-jakten kan vi som djurvänliga turister bidra till att göra utnyttjandet av delfiner i fångenskap mindre lönsamt. Betala aldrig för att se delfinshower eller att ha närkontakt med delfiner och välj att resa med djurvänliga resebolag som inte säljer biljetter till delfinunderhållning. Just nu samlar World Animal Protection in namn för att TUI ska bli delfinvänligt.

Världen
Örebronyheter

Källa: World Animal Protection

You must be logged in to post a comment Login