Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare, kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en berörd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta.
Svenska Kennelklubben vill därför helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.
Panik, matvägran och lugnande medel
Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Veckorna runt jul och nyår är värst men även dagarna kring påsk och Valborg orsakar smällandet från fyrverkerier stort lidande för våra hundar och deras ägare. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.
Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier
Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter. Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt.
Våra grannländer Finland och Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och mycket färre bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals mindre stressade och plågade hundar.
Några kommuner, som till exempel Växjö och Ånge, har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier. Arvika kommun avstår från sitt traditionsenliga fyrverkeri och uppmanar till ett fyrverkerifritt år. Förhoppningsvis följer fler kommuner efter om nationella förbud dröjer.
Välj butiker som inte säljer fyrverkerier
Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Bland de butikskedjor som hittills meddelat att de inte säljer fyrverkerier finns bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.
Bland de större kedjor, som trots ihärdiga påstötningar fortsätter sälja fyrverkerier, hittar vi bland annat ÖoB. Kedjor som säljer husdjursprodukter samtidigt som de vill skrämma livet av våra djur! Som konsument har du möjlighet att påverka genom att själv påtala dina åsikter och att bojkotta butikerna.
Fira fyrverkerifritt vid flygplatserna
Kring våra flygplatser råder allmänt förbud för fyrverkerier och flera hotell erbjuder hundägare att fira en fyrverkerifri nyårsafton hos dem. Eftersom utbudet är begränsat och rummen snabbt blir uppbokade kommer SKK under året att efterlysa boenden som kan erbjuda ett smällarfritt boende och redovisa dessa i god tid före nästa nyår.
Tips till hundägare
- Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
- Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
- Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
- Lämna inte hunden ensam.
- Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
- Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
- Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
- Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
You must be logged in to post a comment Login