Staten måste kliva fram för kollektivtrafiken under coronakrisen

By on 18 mars, 2020
Svensk Kollektivtrafik

För att samhället ska kunna fungera under coronakrisen är kollektivtrafiken är avgörande. Kollektivtrafiken måste pekas ut som samhällskritisk så att vi kan garantera att den kan fortsätta leverera i normalläge. Där måste staten ta sitt ansvar gentemot regionerna och garantera ett gemensamt ansvar för kostnaderna för kollektivtrafiken. Det var branschorganisationen Svensk Kollektivtrafiks budskap under mötet med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på onsdagsmorgonen.

Syftet med mötet var att ge en lägesbild av hur coronaviruset påverkar kollektivtrafikens förutsättningar och på mötet fanns representanter från hela branschen. Svensk Kollektivtrafik representerades av Helena Leufstadius, VD, och av ordförande Kristoffer Tamsons.

– Det var ett bra möte. Från branschens håll gav vi tydliga signaler om att staten behöver kliva fram även här och ta ansvar, och det öppnades upp för insatser från statligt håll. Utöver regeringens stöd kommer vi alla i branschen att behöva samverka och peppa varandra för att vi ska kunna hantera den här allvarliga situationen på bästa sätt, säger Helena Leufstadius.

– Nu väntar vi som nästa steg att ansvarig minister Tomas Eneroth (S) tar med sig våra ingångar in i regeringens fortsatta arbete. Vi hoppas nu på snabba, tydliga och positiva besked, säger Kristoffer Tamsons, ordförande för Svensk Kollektivtrafik.

I nuläget fokuserar den regionala kollektivtrafiken i Sverige på är att säkerställa att vi kan fortsätta att vara en viktig samhällsfunktion. Samtidigt pågår det en mycket snabb resandeminskning runt om i landet. En eventuell förarbrist kan innebära att vi tvingas ställa in delar av kollektivtrafikens ordinarie turer.

Om situationen fortsätter fram till juni hamnar det uppskattade intäktsbortfallet för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i miljardbelopp. I Skåne handlar det i nuläge om över 5 miljoner kronor per dag, på grund av att Danmark har stängt sin gräns. Ett annat perspektiv är skolresor, som utgör en viktig del av kollektivtrafikens finansiering. Om skolorna stänger i större omfattning växer det här beloppet ytterligare.

Det är nödvändigt att regeringen pekar ut kollektivtrafiken som samhällskritisk och garanterar att den kan fortsätta leverera i normalläge. För att det ska vara möjligt behövs en markering på motsvarande sätt som för sjukvård, skola, sjöfart och flygbransch, att kollektivtrafiken är avgörande för att samhället ska fungera. Detta gäller här och nu men även i rollen att bidra till att återställa samhället när det vänder.

– Förhoppningen är nu att regeringen har insett allvaret. Vi vill från vår sida att fortsätta upprätthålla kollektivtrafiken så långt det är möjligt. Vi vill kunna återställa den så snabbt som möjligt om den behöver regleras på grund av tillfällig frånvaro. Och vi vill att kollektivtrafiken fortsatt fyller sin samhällsviktiga funktion, att robustheten i att ta sig till jobb och skola fungerar. Den utmaningen kommer nu att kräva ett gemensamt ansvarstagande från regioner och trafikoperatörer, men också tydlig handling från statligt håll, avslutar Kristoffer Tamsons.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Svensk Kollektivtrafik

You must be logged in to post a comment Login