Staten har övergivit landsbygderna

By on 2 juni, 2024
Arkivbild

Tre av fyra tycker att staten har övergivit landsbygderna, endast sju procent av landsbygdsborna anser att beslutsfattare på nationell nivå tar hänsyn till dem. Samtidigt är framtidstron, ansvarskänslan och handlingskraften stor.

Det visar en ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

I undersökningen ger landsbygdsbor sin syn på livet, politiken och framtiden. Som helhet finns en stark uppfattning av att beslutsfattarna inte levererar. Tre av fyra tycker att staten har övergivit landsbygderna och att resurserna inte fördelas rättvist mellan landsbygder och städer. Dessutom anser bara sju procent att nationella beslutsfattare tar hänsyn till deras behov.

– Det är anmärkningsvärda siffror som visar på en misstro över hela den politiska skalan. Klyftan mellan landsbygdsbor och beslutsfattare är inte ny i sak, men djupet både överraskar och oroar, säger Terese Bengard verksamhetschef för Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

Tre av fyra känner framtidstro

Parallellt med det missnöje landsbygdsborna ger uttryck för framträder en bild som präglas av ansvarskänsla och handlingskraft. Tre av fyra landsbygdsbor känner framtidstro för platsen där de bor. Åtta av tio menar att man ska ta egna initiativ och inte vänta på att staten ska lösa problemen.

– Trots misstron vi ser finns fortfarande en stark medborgaranda som är en viktig beståndsdel i ett samhälle, inte minst nu när världen ändras snabbt och hela landet behöver fungera för att vi ska kunna stärka vår krisberedskap, säger Terese Bengard.

Resultat i korthet

  • Synen på beslutsfattarna:
    7 procent av landsbygdsborna anser att nationella politiker tar hänsyn till deras behov. 83 procent tycker inte att resurser fördelas rättvist mellan landsbygder och städer och 76 procent tycker att staten har övergivit landsbygderna.
  • Framtidstro och lokal handlingskraft:
    74 procent av landsbygdsborna känner framtidstro för platsen där de bor och 85 procent instämmer i att engagemang i lokala organisationer är viktigt.
  • Sjukvården viktigast:
    Sjukvården är den fråga som anses viktigast av landsbygdsbor, för både lokalsamhället och nationellt. På plats två i den lokala prioriteringen kommer skola & förskola (17 procent) och på plats tre infrastruktur & resande (7 procent).

Sverige
Örebronyheter

Källa: Hela Sverige
Om undersökningen
Rapporten bygger på 1594 intervjuer och genomfördes av Indikator Opinion på uppdrag av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva under perioden 5 mars – 1 april 2024. I undersökningen definierar vi landsbygdsbor genom en kombination av Statistiska centralbyråns (SCB) regionala indelningssystem, H-regioner, och postens landsbygdsutdelning.

 

You must be logged in to post a comment Login