SOS Alarm testar sensorlarm för att snabbare upptäcka MC-olyckor

By on 26 februari, 2019
Arkivbild

SOS Alarm kommer under våren 2019 att utföra ett pilotprojekt för att utvärdera möjligheten att använda sensorlarm vid motorcykelolyckor. Motorcyklister i Sverige kan delta i pilotprojektet genom att ladda ned en mobilapp som kan känna av att en allvarlig olycka inträffar. Minst 15 000 motorcyklister förväntas använda appen under våren.

Motorcyklister är en av de mest olycksdrabbade trafikantgrupperna i Sverige. Sensorlarmet i mobilappen Detecht möjliggör snabb reaktion vid allvarliga trafikolyckor med motorcykel, så att SOS Alarm fortare kan larma ut hjälp och minimera personskador. Mobilappen kan bland annat göra stor skillnad vid singelolyckor där en förare som inte är i stånd att ringa 112 kan bli liggande tills någon förbipasserande ringer 112.

– Med hjälp av sensorer kommer vi i framtiden att kunna upptäcka allvarliga olyckor snabbare och på så sätt rädda fler liv. Detta pilotprojekt är det första inom sensorlarm för personsäkerhet hos oss på SOS Alarm och vi ser mycket fram emot att ta del av resultaten, säger David Ångell, tjänsteutvecklare vid SOS Alarm.

Motorcyklister som deltar i projektet använder en app i sin smartphone som med hjälp av telefonens sensorer för hastighet, g-kraft och rotation känner av när en olycka inträffar. Föraren har 60 sekunder på sig att avbryta larmet innan det går iväg till SOS Alarm. Skulle föraren resa sig och åka vidare direkt efter konstaterad olycka avbryts larmet. När larmet kommer in försöker SOS Alarm omedelbart ta kontakt med föraren för att ta reda på vad som hänt. Skulle föraren inte svara larmar operatören på samma sätt som när en modern bil automatiskt larmar vid olycka genom eCall.

Piloten har utvecklats tillsammans med teknikleverantören Detecht och genomförs under perioden 1 mars till 31 maj över hela Sverige. Vem som helst som kör motorcykel kan delta i projektet genom att ladda ner och använda Detechts app från App Store eller Google Play. Förberedelserna inför projektet har genomförts i nära samarbete med region Västernorrland och räddningstjänsten i Medelpad.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login