Sommartjänster påverkade inflationen i juni

By on 16 juli, 2023
Arkivbild

Paketresor och hyrbilar blev dyrare under årets första sommarmånad samtidigt som klädpriserna föll. I juni sjönk inflationstakten enligt konsumentprisindex till 9,3 procent. Det är en minskning från maj då den var 9,7 procent.

– I juni ökade priserna på sommarrelaterade tjänster som paketresor, utrikes flygresor och biluthyrning. Samtidigt sjönk priserna på kläder, säger Sofie Öhman, statistiker på SCB.

Räntekostnaderna för hushållens bolån har fortsatt att stiga, i juni bidrog de med 3,1 procentenheter till inflationstakten. Även livsmedelspriserna steg.

– Under det senaste året har priserna på bland annat grönsaker, sötsaker och glass ökat. Livsmedel bidrog med 1,5 procentenheter till inflationstakten i juni, säger Sofie Öhman.

Priserna på kläder sjönk med 4,2 procent i juni, vilket är säsongsnormalt på grund av sommarreor. Men om man jämför med läget för ett år sedan har priserna på kläder stigit med 6,7 procent.

Varor och tjänster som främst påverkade månadsförändringen i juni enligt KPI

Varor/tjänster Månadsförändring i procent
Paketresor 27,3
Utrikes flygresor 21,7
Biluthyrning 20,7
El 8,7
Drivmedel 3,6
Räntekostnader bostadsrätt 3,1
Räntekostnader egnahem 2,7
Kläder -4,2

Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån, var 6,4 procent i juni. Det är en nedgång från maj då motsvarande siffra var 6,7 procent.

Inflationsmåttet KPIF-XE, som beräknar inflationstakten med fast ränta exklusive energi, var 8,1 procent i juni, en nedgång från 8,2 procent i maj.

Nytt prisbasbelopp

Prisbasbeloppet, som bland annat påverkar pensioner, försäkringar och olika ersättningar har beräknats till 57 300 kronor för 2024. Det innebär en ökning med 4 800 kronor jämfört med prisbasbeloppet för 2023.

Fakta: om statistiken

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

I statistikdatabasen finns statistik om prisutvecklingen såväl för övergripande varu- och tjänstegrupper som för enskilda produkter.

Varje år beräknar SCB, på uppdrag av regeringen, prisbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp. Det nya prisbasbeloppet publiceras på samma gång som KPI för juni. Prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet fastställs därefter av regeringen, det brukar ske i september.

Prisbasbeloppet används bland annat inom socialförsäkringen, skattesystemet och pensionssystemet. Med hjälp av prisbasbeloppet fastställs till exempel olika ersättningar och pensioner. Prisbasbeloppet används också för vissa försäkringar för att justera dessa för inflationen.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: SCB

You must be logged in to post a comment Login