Sommardäck på vinterväglag är vanligt och farligt

By on 19 oktober, 2021

Mer än var sjätte bilist i Sverige säger att hen ibland kör med sommardäck på vinterväglag enligt en undersökning från If. Det är farligt och många hamnar i diket i onödan när blixthalkan kommer. Det lönar sig att vara förberedd.

För att köra tryggt på vinterväglag gäller det att alltid ha däck som är anpassade efter årstiden.

– Bildäcken är avgörande för din och andras trafiksäkerhet. Däcken ska ge ett bra väggrepp, ha rätt mönsterdjup och lufttryck. Många olyckor skulle kunna undvikas om alla körde med bra däck. Se till att kontrollera mönsterdjupet i god tid innan du byter däck och att däcken har rätt lufttryck. Alla vinterdäck behöver vara godkända och de ska ha en E-märkning. Glöm heller inte att kolla att reservhjulet också har rätt mönsterdjup och lufttryck, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Mönsterdjupet på vinterdäck ska enligt lag vara minst tre millimeter.

– Men helst ska det vara lite mer än så. Runt fem millimeter och uppåt är att rekommendera. Många däck har en liten slitageindikator på utsidan av gummit som man kan hålla koll på, säger Johan Granholm.

Däckvanorna kan förbättras

En undersökning från If visar att en av fem bilister väntar till och med den sista tillåtna dagen för att byta till vinterdäck. Bara en av tre följer rekommendationen om att låta vädret avgöra när det är dags för bytet. Och mer än var sjätte svensk svarar att de ibland kör med sommardäck i snöväder. Fem procent svarar att de gör det ofta.

Vad gäller dubbdäck så brukar nästan sex av tio använda dem medan en av tre bilister kör med odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck. Nästan en av tio kör med allrounddäck (året runt-däck).

Lufttrycket måste vara korrekt

De allra flesta bensinstationer i Sverige har en lufttrycksmätare på plats så att du själv kan kontrollera däcken när du vill.

– Ett för lågt lufttryck ökar risken att du vid en plötslig undanmanöver tappar kontrollen över bilen, till exempel om du behöver väja för ett rådjur, och det förlänger bromssträckan. Dessutom drar bilen mer bränsle och el och däcken slits snabbare. Man kan säga att däckets livslängd halveras om man kör med ett lufttryck på 70 procent av det rekommenderade, säger Johan Granholm.

Då är det dags att byta däck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Och från och med den 1 oktober har du laglig rätt att sätta på dubbdäcken. Senast den 15 april måste du återigen ta bort bilens dubbdäck. Men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner, det är alltså den aktuella väderleken som avgör.

Du får därmed använda dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april, eller om väglaget kräver det. Det absolut viktigaste är att däcken ska vara anpassade till de omständigheter som råder.

Definitionen vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du är.

Den viktiga kontrollen efter däckbytet

När du bytt till vinterdäck själv eller på verkstad är det viktigt att efterdra hjulmuttrarna efter att du kört 10-15 kilometer för att vara säker på att hjulen sitter kvar. I värsta fall kan vibrationer får hjulmuttrarna att lossna efter ett hjulbyte vilket kan leda till en farlig situation för dig och dina medtrafikanter.

Att köpa ett fälgkors att ha i bilen är en billig försäkring då det finns bilar idag som inte har en medföljande verktygssats. Fälgkors kostar från cirka 80 kr och uppåt.

Dubbdäck är inte tillåtna överallt

Varje kommun har möjlighet att meddela förbud mot trafik med bilar som har dubbdäck på särskilda vägar eller vägsträckor.

I Göteborg, Stockholm och Uppsala är det förbjudet med dubbdäck på vissa gator.

• Göteborg – Friggagatan och Odinsgatan.
• Stockholm – Fleminggatan, Hornsgatan och en del av Kungsgatan.
• Uppsala – Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan, Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

Kontrollera med din kommun vad som gäller där du brukar köra.

Många nya elbilsägare – lär känna bilen inför vintern

Antalet elbilar har ökat ordentligt i Sverige de senaste åren, det tredje kvartalet 2021 fanns cirka 91 400 stycken. Samma period fem år tidigare (2016) var elbilarna omkring 6 700 stycken, de är därmed cirka 13 gånger vanligare nu. I samband med att många svenskar blir elbilsförare för första gången är det smart att lära känna bilen som inte riktigt fungerar som en bensinbil under vintermånaderna. Till exempel tappar elbilars batterier en del i kapacitet vid låga temperaturer, vilket påverkar räckvidden.

Något sämre räckvidd – skaffa smarta rutiner

Givet hur kraftfulla batterierna är i dagens elbilar finns dock inga skäl att oroa sig över att elbilen inte skulle vara anpassad för vintervädret som finns i Sverige, enligt Johan Granholm:

– Till och med majoriteten av dem som arbetspendlar skulle klara sig bra med räckvidden hos en normal elbil, det vill säga 20 till 45 mil. En förare som har en normal arbetspendling på cirka 3 till 4 mil per dag skulle klara sig med att ladda den en eller två gånger i veckan på sin höjd. Och det oavsett den minskning av räckvidden som kommer av de låga temperaturer vi ser under delar av vintern, säger han.

Exakt hur mycket batteriet och räckvidden påverkas skiljer sig från bil till bil. Det kan därför vara bra att bekanta sig med hur den egna bilens räckvidd påverkas av vinterväder, körstil och laddningsrutiner.

– Om du parkerar utomhus är det bra att alltid ansluta bilen till laddaren så att du kan förvärma bilen och batteriet innan avfärd, då maximeras räckvidden. Bilen har också en räckviddsmätare som är bra att följa när du kör för då kan du planera ditt nästa laddstopp. Ett tips är att inte vänta med att ladda tills du bara har 5 procent kvar, utan planera in laddstoppen när du har omkring 20 till 30 procent kvar, då behöver du inte ladda lika länge varje gång, säger Johan Granholm.

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 007 respondenter från ett flertal onlinepaneler 15-16 oktober 2020. 722 personer hade en eller flera bilar i hushållet. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Sverige
Örebronyheter

Källa: If

You must be logged in to post a comment Login