Snabb innovation – långsam anpassning

By on 18 november, 2023
Arkivbild

Långsam anpassning av regelverk hämmar snabba innovationer och ny teknik. I en ny rapport har Tillväxtanalys studerat drönare och elsparkcyklar och hur förutsättningarna för ny teknik på framväxande marknader skulle kunna förbättras. Bland annat föreslås innovationscentrum för att förtydliga lagar och förenkla tillståndsprocesser.

Innovation och ny teknik är en förutsättning för ekonomisk tillväxt och för att möjliggöra den gröna omställning samhället står inför. Med nya innovationer följer många gånger flera utmaningar såsom utformning av regelverk, långa tillståndsprocesser och förbud.

I rapporten ”Snabb innovation – långsam anpassning av regelverk” har Tillväxtanalys studerat det taktproblem som finns mellan snabb innovation och långsamma regelverk. Två exempel som studeras i rapporten är elsparkcyklar och drönare.

– Genom att studera hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden har vi kunnat se att berörda offentliga aktörer inte lyckades koordinera och gemensamt planera för en introduktion av den nya tekniken. Det ledde till flera oönskade effekter för samhället, säger Peter Svensson, analytiker, Tillväxtanalys.

I rapporten identifieras tre övergripande brister i hanteringen:

  • brist på ett systematiskt arbetssätt för att hantera innovation
  • låg proaktivitet av samhällets aktörer
  • brist på ansvarsfördelning för att hantera taktproblemet mellan ny innovation och regelverk

För att lösa problemen med hanteringen av nya regler kring ny teknik föreslår Tillväxtanalys att införa innovationscentrum på de tillståndsgivande myndigheterna.                  .

– Innovationscentrum skulle kunna bidra med information kring hur rådande lagstiftning kan tolkas och tydliggöra tillståndsprocesser, säger Peter Svensson.

Tillväxtanalys föreslår också att regeringen tillsätter en rådgivande expertgrupp som har i uppgift att bevaka tekniktrender och informera regeringen när det finns risk för krockar mellan ny teknik och befintlig lagstiftning, samt ger rekommendationer kring hur den nya tekniken introduceras smidigt och samtidigt säkert.

Eftersom mycket av lagstiftningen kring ny teknik tas fram i EU, betonar rapportförfattarna vikten av att Sverige tidigt är med och påverkar utformningen av lagarna. Till exempel kommer AI-förordningens utformning påverka Sveriges konkurrenskraft och konsumentsäkerhet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

You must be logged in to post a comment Login