- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Smärta i rörelseapparaten är ett vanligt besvär som leder till sjukskrivning
Smärta i rörelseapparaten är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Vanligast är ryggsmärta, där 8 av 10 av vuxna svenska befolkningen någon gång drabbas. Smärta i rörelseapparaten leder ofta till sjukskrivning med höga samhällskostnader som följd. Forskning visar att manuell behandling är en säker och effektiv behandlingsmetod.
– Osteopater kan, med sin gedigna kunskap om muskuloskeletala besvär, hjälpa många människor med smärta i rörelseapparaten att komma i arbete snabbare, säger Emmelie Hansen, ordförande i Svenska Osteopatförbundet.
Den osteopatiska behandlingen består av ett brett och varierat utbud av manuella behandlingstekniker. Dessa kan vara både lätta och kraftfulla. Exempel på sådana tekniker kan vara manipulationstekniker, stretching eller lättare tekniker för bland annat muskler och leder.
– Händerna är en viktig del i både undersökning och behandling. Ofta är målet att öka rörligheten och minska smärtan för att lättare komma vidare med aktiva åtgärder, säger Emmelie Hansen.
Osteopater har gedigen kunskap om hur kroppen fungerar och skräddarsyr en behandlingsplan tillsammans med patienten. En bra dialog med patienten är viktig för att kunna bilda sig ett helhetsintryck av besvären. Osteopater kan hjälpa individer med såväl ryggsmärta som annan smärtproblematik relaterat till rörelseapparaten, så att de snabbare ska kunna återgå till sin normala vardag.
– Osteopater skulle kunna vara till stor hjälp och avlasta primärvården men även bidra till att minska samhällskostnaderna för långtidssjukskrivningar, säger Emmelie Hansen.
Ingen skyddad yrkestitel
Osteopater arbetar utifrån ett personcentrerat förhållningssätt och försöker förstå orsaken till patientens besvär via anamnes, undersökning och ortopediska tester. Men yrkestiteln ”osteopat” är i dagsläget inte namnskyddad och därför kan vem som helst kalla sig osteopat. Det är därför viktigt att vända sig till en osteopat som är medlem i Svenska Osteopatförbundet, SOF.
– Vänder patienten sig till en osteopat som är medlem i SOF så kan hen vara säker på att denne har fullföljt en utbildning med godkänd CEN-standard, och därefter genomgår regelbunden vidareutbildning för att bibehålla kompetens och kunskapsnivå, säger Emmelie Hansen.
SOF är ett rikstäckande yrkesförbund för osteopater och osteopatstudenter och arbetar för att få till ett namnskydd och legitimation av yrket. Förbundet bildades år 1983 och har idag cirka 400 medlemmar.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Svenska Osteopatförbundet
Latest News
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login