- Releasefest för flera nya funkislåtar
- Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
- Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
- Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
- Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
- Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
- Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
- ”En längtan” av Leia
- I julbordstider svenska bord och bjudningar
- Ta gratissticket mot HPV innan årsskiftet
Skyddar landsbygden mot typ 1-diabetes
Landskapet där man föds och växer upp kan ha betydelse för risken att insjukna i typ 1-diabetes. Barn som växer upp på landet eller andra omgivningar med mycket natur har lägre risk för att utveckla autoantikroppar och i förlängningen sannolikt typ 1-diabetes. Detta visar finska forskare i en stor studie.
Forskare jämförde beroende på i vilken miljö de har växt upp under det första levnadsåret och vilken risk de löper att insjukna i den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Samtliga barn som ingår i den nu publicerade finländska studien Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention (DIPP) har riskgener för typ 1-diabetes.
Forskarna nyttjade ett formulär som ofta används för att karaktärisera miljöer. Det omfattar exempelvis hur mycket åkermark, fruktträd, bärplantager, betesmarker eller annan vegetation det finns. De arbetade bland annat med detaljerade geografiska uppgifter om olika områden och högupplösta satellitbilder.
Kombination arv och miljö
Åsikten att riskgener i kombination med hittills okända faktorer i omgivningen har med risken att insjukna i typ 1-diabetes har varit förhärskande i många år. Huvudmisstänkte omgivningsfaktorn är virusinfektioner som utlöser de autoimmuna angrepp vilket leder till sjukdomen.
De riskgener som är kända räcker inte som förklaring då det bara är en liten del av bärarna som insjuknar. Därför säger man en kombination av riskgener och omgivningsfaktorer.
I den finska undersökningen deltog drygt 10 000 genetiskt sårbara barn från det att de föddes till dess att de fyllde 15 år (eller diagnosticerades med typ 1-diabetes). Blodprover för att visa om autoantikroppar mot de insulinproducerande cellerna testades när barnen var tre, sex, tolv, arton månader och därefter var eller vartannat år.
Sedan delades barnen in i två grupper beroende på var de hade levt under det första levnadsåret. I den ena gruppen var barnen uppväxta i stadsmiljö, i den andra i lantlig miljö.
Hygienhypotesen
Precis som den så kallade hygienhypotesen förutsäger visade det sig att den lantliga miljön innebar en lägre risk att utveckla autoantikroppar och typ 1-diabetes. Totalt under studiens 15 år insjuknade av de drygt 10 000 barnen 271 i typ 1-diabetes och 384 utvecklade flera olika autoantikroppar vilket medför en hög risk för ett framtida insjuknande.
När de båda grupperna jämfördes var risken för barn som hade levt i en lantlig miljö 37 procent lägre jämfört med stadsbarnens risk.
Förklaringen, enligt forskarnas tolkning av resultatet, är den större mångfald av bakterier, virus och andra mikroorganismer som finns i lantlig miljö.
Hygienhypotesen säger att vårt immunförsvar ska utsättas för en mängd olika mikroorganismer för att utvecklas normalt. I en allt för ”ren” miljö stimuleras inte immunförsvaret och därför ökar risken för autoimmuna sjukdomar.
Skillnader i levnadsstandard
Hygienhypotesen som förklaringsmodell lanserades först inom astma- allergiområdet men allt fler iakttagelser pekar på att den kan gälla även vid typ 1-diabetes och andra autoimmuna sjukdomar.
Inte minst i Finland har hypotesen stöd. Där pekar man på förhållandet mellan den finska och ryska delen av Karelen (se länk nedan). Skillnaden är en landsgräns och levnadsstandard. I den finska delen är den hög jämfört med i den ryska och jämfört med karelska barn är typ 1-diabetes sex gånger vanligare i den finska delen. Förekomsten av riskgener skiljer sig däremot inte i de båda befolkningarna.
Hälsa | Regionalt
Örebronyheter
Källa: Diabetesportalen/Tord Ajanki
Related Posts
Latest News
-
Releasefest för flera nya funkislåtar
På onsdag 20 november kl. 18 bjuder Örebro kommun och...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
Elsa Beskows tidlösa sagor har väckt intresse och förundran bland...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
Från och med den 15 januari 2025 gäller nya priser...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
I en av hemkunskapssalarna på Sjöängsskolan i Askersund råder febril...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
Under måndag och tisdag vecka 47 kommer Kumla kommun att...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
Varje år dör ca 130 000 personer i Europa som...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt,...
- Posted november 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login