Skydda din katt och hund i värmen

By on 27 juli, 2018
Svalka gärna hunden med ett bad, men se till så den inte dricker för mycket vatten.

Sommarvärmen är här med ovanligt höga temperaturer. Det är varmt för oss människor, men även våra husdjur är känsliga för hög värme och behöver lite extra omvårdnad just nu för att må bra.

Här kommer några tips från Sveland Djurförsäkringar på vad du kan göra för att din katt eller hund ska hålla sig kry även under heta sommardagar.

Tips för katten:

  • Ställ ut vatten på flera ställen i ditt hem så katten alltid har tillgång till färskt vatten. Även en katt som vistas mycket utomhus behöver ha tillgång till färskt vatten och skugga ute.
  • Äter din katt blötmat bör du ge katten bara lite mat, men oftare. Katten vill kanske inte äta så mycket på en gång och maten blir snabbt ofräsch när det är varmt. En katt som mestadels äter torrfoder, kan behöva äta lite mer blötmat under sommaren. Blötmat är ett bra sätt för katten att få i sig vätska.
  • Borsta katten regelbundet, så pälsen inte blir för tovig och smutsig. En tovig päls skyddar inte lika bra mot kyla och värme och en päls som är fri från smuts blir lättare för katten att hålla ren och sval. En katt kyler ner sig själv genom att slicka på pälsen.
  • Köp gärna en kyldyna för katten att vila och svalka sig på.
  • Vill du leka med katten, välj att leka på kvällar eller tidiga morgnar när det är lite svalare. När det är som varmast mitt på dagen, bör katten få vila på en skuggig plats.
  • Reser du i bil med katten, lämna ALDRIG katten ensam i bilen utan uppsikt! En bil blir fort het och det går snabbt för att en katt att utveckla värmeslag, även om rutorna är nedrullade och bilen står i skuggan.
  • Är din katt slö, har svårt att stå, kräks och känns vinglig kan det vara symtom på värmeslag. Andra symtom är att katten flåsar, får en kraftigt röd tunga, klibbig saliv och kraftigt rött eller blekt tandkött. Kontakta alltid veterinär i första hand, men kyl också ner katten genom att fukta pälsen med ljummet vatten. En kall, fuktig handduk kan lindas runt katten för att kyla ner den.

Tips för hunden:

  • Motionera hunden tidiga morgnar eller sena kvällar när det är svalare ute och välj motionsplatser där det finns gott om skugga. Ta alltid med färskt vatten på promenaden för hunden att dricka. Undvik att motionera hunden mitt på dagen när det är som varmast ute. Det räcker med en kort kisspaus mitt på dagen.
  • Låt hunden ha tillgång till färskt vatten på flera ställen i hemmet. Är hunden utomhus mycket, ska den även ha tillgång till vatten och skugga ute.
  • En kyldyna att ligga och svalka sig på är ett bra köp till hunden.
  • Ta gärna med hunden till ett hundbad och svalka hunden med ett bad. Var dock försiktig så inte hunden dricker för mycket av badvattnet. En hund som dricker mycket vatten för snabbt kan få i sig för mycket vatten, vilket leder till obalans i kroppen som gör att hunden blir vattenförgiftad! Symtom som kan uppstå vid vattenförgiftning är vinglighet, kräkningar, trötthet, uppblåst mage, överdrivet kissande, vidgade pupiller, andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet. Visar din hund sådana symtom, kontakta genast en veterinär!
  • Lämna ALDRIG hunden i bilen utan uppsikt! Inte ens för en kort stund. Det blir fort väldigt varmt i bilen, även om du lämnar bilen i skuggan med rutorna öppna, och hunden kan få värmeslag med dödlig utgång.
  • Låt inte hundens mat stå framme för länge. Maten blir fort ofräsch i värmen! Hellre ge hunden lite mat i taget, men ofta. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login