Skräpbarometern avslöjar svenskarnas beteenden och åsikter

By on 24 september, 2024
Skräpbarometern 2024 är här. Snusare är de som erkänner nedskräpning i högst grad.

Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

Sju av tio svenskar tycker att skräp är ett stort problem, och hela 97 % av svenska folket tycker att skräpet behöver minska. Det visar Håll Sverige Rents årliga Skräpbarometer där allmänhetens inställning till nedskräpning har undersökts.

Snusare är de som i högst grad erkänner nedskräpning och rekordmånga, 6 av 10, uppger att de plockat skräp efter andra det senaste året. 

Varje år genomför Håll Sverige Rent tillsammans med Novus en undersökning av allmänhetens attityd, kunskap och beteende kring nedskräpning. Resultatet sammanställs i Skräpbarometern, som tidigare varit en del av Skräprapporten.

I år presenteras undersökningen som en helt fristående del med ännu fler frågor och svar, Skräpbarometern släpptes på den internationella FN-dagen World Cleanup Day.

Skräpet är ett fortsatt stort problem 

En majoritet, 7 av 10 svenskar, tycker att nedskräpning är ett stort eller till och med mycket stort problem. Särskilt unga kvinnor, 9 av 10, ser det som allvarligt medan män och snusare i större utsträckning uppfattar nedskräpning som ett mindre problem. 

Fler än tidigare tycker att skräp är ett problem för att det drar till sig skadedjur, skapar otrivsel och att det ger ökade kostnader för samhället. 

97 % av svenskarna tycker att nedskräpningen behöver minska, framför allt i hav och vattendrag. 

— Samtidigt som svenskarna uttrycker att skräp är ett stort problem som behöver minska görs enorma nedskärningar i frågan. Det är tråkigt att man inom politiken inte vill satsa på det som uppenbarligen är en viktig fråga för svenskarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Helt rätt att plocka skräp och säga till de som skräpar ner 

Svenskarna uttrycker en stark vilja att agera mot nedskräpning. Sju av tio tycker att det är rätt att plocka upp skräp efter andra och nästan alla, drygt nio av tio, anser att man bör säga till den som skräpar ner. Trots detta är det endast drygt en av tio som faktiskt har gjort det. Däremot är det fler än någonsin, sex av tio, som uppger att de har plockat skräp efter andra. 

— Tack vare Håll Sverige Rents ihärdiga arbete kan vi nu se att en normförändring i skräpfrågan är på väg. Fler än någonsin är beredda att plocka skräp efter andra och säga till den som skräpar ner. Nu gäller det att hålla i arbetet, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Snusare erkänner nedskräpning i högre grad än andra 

En av tio svenskar erkänner att de har skräpat ner det senaste året, det är samma nivå som de senaste två åren men en minskning jämfört med för fem år sedan. Bland snusare är det drygt 1 av 4 som erkänner att de skräpat ner, nedskräpningen sker främst i stadsmiljöer och längs bilvägar.  

— Att så få erkänner nedskräpning är ett tecken på att det inte är okej att skräpa ner längre. Men vi ska komma ihåg att beteendeförändring kräver långsiktigt arbete och varje år föds en ny generation som behöver läras upp, säger Johanna Ragnartz. 

Rastplatser och bilvägar skräpigast

Rastplatser och bilvägar upplevs som de mest skräpiga platserna, med sju av tio som tycker att det är mycket skräp på rastplatser och sex av tio som upplever detsamma längs bilvägar.  

Sverige
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login