Skoterkörning och gevär

By on 31 mars, 2023
Nora Larsson, Tove Slettvoll, Mathilda Timner och Hanna Erléus studerar miljöföroreningar på Svalbard i Arktis som en del av utbildningen på Nordiskt masterprogram i kemi med inriktning arktisk miljöforensik.
Bild: Från Örebro Universitets pressutskick

Skoterkörning och gevär, en del Örebrostudenternas vardag på Svalbard. Nora Larsson, Tove Slettvoll, Mathilda Timner och Hanna Erléus studerar miljöföroreningar på Svalbard i Arktis som en del av utbildningen på Nordiskt masterprogram i kemi med inriktning arktisk miljöforensik. 

– Det är en otroligt häftig miljö att leva i, både när det gäller väder, klimat och samhället, säger Hanna Erléus.

Här finns inga träd, men berg överallt, och fantastiska vinterlandskap. De fyra studenterna bor i Svalbards enda större ort, Longyearbyen, som har drygt 2 000 invånare. Här finns världens nordligaste forsknings- och utbildningsinstitution, Universitetscentret på Svalbard (UNIS).

– Att få komma hit och plugga känns samtidigt som en unik chans. Det är kanske enda gången man har möjlighet att åka till Svalbard, säger Nora Larsson.

 Att lära sig köra skoter och hantera ett gevär var en del av introduktionen. Ingen får lämna byn utan att vara beväpnad på grund av risken för att möta isbjörnar.

– Det är lite speciellt, men samtidigt tänker man inte så mycket på det längre. Det blir normalt, säger Tove Slettvoll.

Fältarbete i arktisk kyla

Dagarna består av föreläsningar och fältarbete, där de till exempel åker ut med skoter och samlar in avföringsprov från renar för att analysera i syfte att hitta metaller och organiska föreningar. Kylan är påträngande och studenterna har fått vänja sig vid ett annorlunda mode.

– Jag fick handla enorma mängder kläder innan vi åkte hit. Det är verkligen en upplevelse att klä sig för den här kylan. Vi får frost i ögonfransarna och det kan vara fruktansvärt kallt, säger Hanna Erléus.

Trots att byn är liten finns det mycket att göra. Här finns både badhus, mataffär, sportbutik, gym, bio och restauranger.

– Vi har väldigt härlig sammanhållning i klassen, säger Mathilda Timner.

Ser konsekvenser av klimatförändringar

Utbildningen handlar mycket om föroreningar, kemikalier och om hur människa och miljö påverkas av klimatförändringar. Och konsekvenserna av klimatförändringarna är något som märks på Svalbard.

– När vi kom hit i januari var det nollgradigt. Folk säger att de varma vintrarna kommer allt oftare, även om det så klart går upp och ner, säger Nora Larsson.

– Det är lite sorgligt att lära sig om vår påverkan på både miljö, djur och människor. Även om man redan vet om det så är det en helt annan sak att få studera det och lära sig på nära håll, säger Hanna Erléus.

Örebro/Svalbard
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet

You must be logged in to post a comment Login