- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Skolor brister i stödet till barn med diabetes
Många föräldrar till barn med diabetes lever med oro och stress. Samtidigt brister stödet till barnen i skolan. Var tredje vårdnadshavare uppger att vården inte informerat skolan om barnets behov och drygt var femte har själva tvingats vikariera som resurs åt sitt barn i skolan. Det visar en ny rapport från Svenska Diabetesförbundet, som vill att barndiabetesmottagningarna och rektorerna tar ansvar för att rätt stöd finns i skolan.
– Att skolan brister när det handlar om att ge elever med diabetes rätt stöd för att hantera sin sjukdom sätter ytterligare press på redan hårt belastade föräldrar. Både skola och vård behöver ta sitt ansvar för att säkerställa både hälsan hos barnen och deras vårdnadshavare, säger Emma Skepp, sakkunnig på Svenska Diabetesförbundet.
En ny undersökning från Svenska Diabetesförbundet visar på brister när det handlar om förskolors och skolors stöd till barn med diabetes. Var tredje förälder uppger att vården inte informerat skolan om det enskilda barnets behov, vilket de har ansvar för. Detta innebär i praktiken att föräldrarna själva tvingas ge skolpersonalen all information de behöver om barnets sjukdom och behov.
Drygt var femte förälder uppger också att de själva under en termin utan ersättning har fått vikariera som resurs åt sitt barn i skolan, till exempel när medarbetare på skolan har varit sjuka. Tre av tio upplever inte att barnet får tillräckligt med stöd av personalen på skolan för att hantera sin diabetes. Bristande stöd kan leda till livsfarliga tillstånd hos barnet, men det ger även koncentrationssvårigheter eller trötthet som påverkar skolresultaten negativt.
Svenska Diabetesförbundet menar att det bristande stödet i skolan ökar stressen hos redan utsatta föräldrar. Tre av fyra upplever att de påverkas negativt av att försöka hålla sitt barns blodsocker inom målområdet, och många kollar blodsockernivåerna i sin mobil när barnet är i skolan. Behovet av att hålla koll på blodsockret leder till att många föräldrar sover dåligt. Nära nio av tio uppger att deras sömn påverkas negativt.
Många föräldrar uppger också att de tvingas anpassa sitt liv och arbetsliv till barnets diabetes. De går ner i arbetstid, byter bransch eller karriär för att orka hantera barnets diabetes och samordna stödet.
– Både vården och skolan har ett tydligt ansvar för att se till att det finns rätt stöd i skolan för barn med diabetes. De behöver nu kroka arm och se till att dessa elever får rätt stöd i skolan. Därigenom kan de säkerställa en trygg och bra skolgång för barnen, samtidigt som de underlättar livet för föräldrar till barn med diabetes, säger Emma Skepp.
Om undersökningen
Rapporten baseras på resultat från enkätundersökning som genomfördes 29 augusti till den 19 september 2022. 545 av de i storleksordning 16 000 vårdnadshavare till barn med diabetes i Sverige har besvarat enkäten. Det motsvarar cirka 3 procent av den samlade populationen.
Fakta
Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt. Över 500 000 personer har diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes medan cirka 10 procent lever med typ 1-diabetes. Drygt 8 000 barn har typ 1-diabetes, och ytterligare 900 barn får sjukdomen varje år.
Svenska Diabetesförbundet är Sveriges största och bredaste diabetesorganisation med närmare 21 000 medlemmar och ett 100-tal lokal- och regionföreningar i hela landet. Våra medlemmar representerar alla typer av diabetes, i alla åldrar, samt dessa personers familjer och närstående som också påverkas av sjukdomen. Svenska Diabetesförbundets forskningsfond Diabetesfonden delar ut runt 25 miljoner kronor varje år till forskning kring alla typer och aspekter av diabetes och dess komplikationer- diabetes.se/diabetesfonden
Diabetes i Sverige
Det beräknas finnas drygt 500 000 personer med diabetes i Sverige idag. Diabetes är en kronisk sjukdom som personen lever med från insjuknandet och under hela livet. Sjukdomen kräver kontinuerlig uppmärksamhet, kontroll samt löpande bedömning och analys av situationen genom avancerad egenvård. Samtidigt är risken stor att personer med diabetes över tid drabbas av allvarliga följdsjukdomar. Dagligen dör 5-6 personer i Sverige där diabetes är den underliggande dödsorsaken.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Svenska Diabetesförbundet
Related Posts
Latest News
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Beviljade projektpengar för främjande och förebyggande insatser för barn och...
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login