Skolledare i Örebroregionen arbetar under hård press

By on 30 januari, 2025
Lärare tjänar mer eller samma som åtta av tio biträdande rektorer i Örebro och Lindesberg.

Genrebild

Fler än åtta av tio biträdande rektorer i Örebro och Lindesberg tjänar samma eller lägre än lärarna, så är lönen och villkoren för skolledarna i Örebroregionen.

Ny statistik från Sveriges Skolledare visar att skolledare i Örebroregionen arbetar under hård press, nu krävs åtgärder för att säkra kvalitet och trygghet i skolan.

— Vi vet att skolledarna i Örebro brinner för sitt uppdrag, men deras arbetsvillkor är ohållbara. Ska vi kunna skapa en trygg och likvärdig skola för alla barn och elever måste det satsas på skolledarnas villkor, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges Skolledare.

Statistik från Sveriges Skolledare visar att 85 procent av skolledarna i Sverige arbetar övertid varje vecka, och de allra flesta gör det helt utan kompensation. I Örebroregionen arbetar 80 procent övertid varje vecka, och i Örebro och Kumla arbetar majoriteten av dem upp till 45 timmar varje vecka, vilket är de högsta siffrorna i regionen.

I Örebroregionen har 53 procent av rektorerna ansvar för fler än 30 medarbetare, det är något högre än rikssnittet som ligger på 47 procent. I Karlskoga har sju av tio rektorer direkt chefsansvar för fler än 30 medarbetare, och av dem har nära var femte direkt chefsansvar för mellan 40 och 50 medarbetare.

Flera studier har visat att chefer med många medarbetare, har sämre möjligheter att vara bra chefer. Stora personalgrupper leder till bristande kommunikation, ökat missnöje med arbetsmiljön och risk för högre personalomsättning.

Medellönen för samtliga skolledare i regionen är 57 300 kr (58 600 kr i riket) och löneutvecklingen mellan 2023-2024 blev 4 procent (4,3 procent i riket). I Örebro och Lindesberg har fler än åtta av tio biträdande rektorer samma eller lägre lön än den högst betalda läraren, att jämföra med rikssnittet på 26 procent.

— Skolledare är nyckeln till att skapa en trygg och utvecklande skola. Nu måste vi som samhälle prioritera dem, säger Ann-Charlotte.

Sveriges Skolledares krav:

  1. En nationell reglering av antalet medarbetare per chef för att säkra rimlig arbetsbelastning.
  2. Full kompensation för allt övertidsarbete.
  3. Ett skolledarlönelyft för att rätta till de skevheter i lönestrukturen som lärarlönelyftet skapat.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Sveriges Skolledare
Om undersökningen:
Enkäten genomfördes mellan 29 oktober och 5 december 2024. Enkäten gick ut till 12 990 yrkesverksamma skolledare och besvarades av 7 443 skolledare, vilket ger en svarsfrekvens på 56 procent. Enkäten är årligen återkommande och görs i samarbete med Saco.

You must be logged in to post a comment Login