- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Skapa härlig atmosfär hemma
Skapa härlig atmosfär hemma med gröna krukväxter i höst. Gröna krukväxter är bra för vårt välmående, de ger ett avslappnat intryck och ett hem som är lätt att trivas i. Dessutom kan de göra luften mindre torr. De ger ny energi på flera olika sätt!
Skapa en grön oas med monstera, gullranka, ormbunke, muehlenbeckia, parasollpilea och peperomia som alla finns i svensk odling.
Monstera deliciosa är en av våra allra populäraste växter på grund av de dekorativa bladformerna men också för sitt djungelliknande växtsätt.
Lär känna dina växter. Titta på bladen, när de börjar se trötta ut är det dags att vattna.
Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Monsteran vill inte stå i gassande sol, en bit in i rummet är perfekt. När plantan får för lite ljus producerar den mindre flikiga blad.
Monstera härstammar från de tropiska trakterna av Mexiko där den växer vid stora träd och klättrar upp i trädkronorna.
Hålen och inskärningarna i bladen är till för att förhindra vindskador eftersom det blåser kraftigt i dessa trakter.
Ormbunkar
Det finns ett flertal olika ormbunkar, främst olika arter av bräken i svensk odling. Placerar man dem i solen kommer de inte att trivas, nära ett fönster i väster- eller norrläge är en bra plats. Ormbunkar vill ha regelbunden vattning för att utvecklas optimalt. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året.
Ormbunkarna tillhör den grupp av växter som saknar ståndare och pistiller, och som Linné kallade för kryptogamer. Hit hör också till exempel mossor och lummer. Kryptogamer förökar sig med hjälp av sporer, som skiljer sig från frön genom att de inte är befruktade och således inte har något embryo. Befruktning av frön sker under blomning genom pollinering, medan befruktning av sporer sker efter sporbildningen.
Parasollpilea, Pilea peperomioides, eller som den ofta kallas, elefantöra, kan stå i både soliga och lite mörkare lägen. Den är lätt att lyckas med och kräver inte mycket skötsel.
Vattna regelbundet men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.
Muehlenbeckia axillaris, sliderranka kallas även för Plättar på tråd eller Plättar i luften. Det dekorativa växtsättet med de små runda bladen har gjort den väldigt populär, både inne och ute. I södra Sverige kan de till och med övervintra utomhus och bli mycket stora.
Vattna regelbundet och se till att jorden inte torkar upp helt annars gulnar bladen och faller av. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Man kan forma de långa rankorna runt en ställning eller klippa dem som runda bollar.
När sliderrankan vuxit ur sin kruka kan man antingen dela den på mitten och plantera om i två krukor eller plantera om i en större kruka i krukväxtjord av bra kvalité.
Gullranka Epipremnum aureum är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i för stark sol blir bladen alldeles bleka och står den mörkt blir bladen helgröna vilket även det kan vara dekorativt.
Gullrankan behöver någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt. Gullranka trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser, undvik skarp sol. Vill ha rumstemperatur året om och aldrig under 15°C.
Håll jorden jämnt fuktig utan att det står överskottsvatten i ytterkrukan.Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.
Peperomia, Peperomia spp. Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande. Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar många olika placeringar.
Allra bäst trivs Peperomia på en ljus växtplats, men i skydd för den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer också bra där ljustillgången är begränsad och trivs i normal rumstemperatur.
Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särskilt viktigt är detta vintertid.
Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året.
Ormbunke, gullranka och peperomia ger liv till vilket rum som helst.
Nöje
Örebronyheter
Källa: Blomsterfrämjandet
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login