Sjukskrivningar av stress har ökat mer än femfalt

By on 26 mars, 2024
Arkivbild

Sjukskrivningar av stress har ökat mer än femfalt i Örebro län. Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat dramatiskt, även i Örebro län. Åtta av tio som drabbas i länet är kvinnor.

– Denna ökning är verkligen oroande, samhällskonsekvenserna blir stora, och då vet vi dessutom att stressen är stor hos fler än de som syns i sjuktalen, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Försäkringskassans alldeles färska årsstatistik visar att antalet stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter att öka från en redan oroande nivå. I december 2023 var 1 379 personer i Örebro län inne på en minst två veckor lång sjukskrivning på grund av stress. I början av 2010-talet, var motsvarande siffra nere på knappt 260 personer.

Antalet sjukskrivna på grund av stress har med andra ord ökat mer än femfalt på ett drygt decennium.

– Stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter, trots att det uppmärksammats tidigare, att bli ett allt större samhällsproblem. Främst drabbar det individen och dennes anhöriga men det innebär också en stor påfrestning för arbetsgivare och inte minst samhället, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson.

I landet som helhet visade de stressrelaterade sjukskrivningarna en nedgång under pandemin, men har de senaste året börjat klättra uppåt igen. I Örebro län var det 66 procent fler som var sjukskrivna på grund av stress i december än innan pandemin (2019).

– Många lever idag ett hybridarbetsliv. Det försvårar för arbetsgivare att se stressade medarbetare och sjuknärvaro. Arbetsmiljöarbetet är ur flera perspektiv viktigare än någonsin. Problem med stress måste fångas i tid, innan bubblan brister, säger Kristina Ström Olsson.

Det finns stora regionala skillnader. Antalet stressrelaterade sjukskrivningar har ökat i Örebro län, men andra delar av landet är ännu hårdare drabbat. Mäter man hur stor andel av alla sjukskrivningar som är stressrelaterade ligger Örebro elfte högst bland 21 län. I Jämtlands län är andelen högst.

Bland kommunerna i länet har Lindesberg högst och Ljusnarsberg lägst andel stressrelaterade sjukskrivningar (se tabell längre ner).

– Att det är så stora geografiska skillnader i sjukskrivningsmönstret kan bero på skillnader i faktorer som demografi, näringslivsklimat, organisatorisk arbetsmiljö eller insatser på arbetsplatsen som främjar hälsa och arbetsförmåga. I viss mån kan även bedömning och klassificering vid arbetsförmågebedömningar i sjukskrivningsprocessen förklara skillnader, säger Kristina Ström Olsson.

Kvinnor särskilt utsatta

Det finns väldigt tydliga skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till stressrelaterade sjukskrivningar. Av de 1 379 personer som i december var sjukskrivna på grund av stress i Örebro län var 1 116 kvinnor, motsvarande 81 procent.

Stressrelaterade sjukskrivningar utgör också en större andel av samtliga sjukskrivningar för kvinnor. Av alla pågående, längre sjukdomsfall bland kvinnor i Örebro län var 27 procent stressrelaterade i december, jämfört med 12 procent bland män.

– Yrkesroll och bransch kan inverka på stressnivå och risken för sjukskrivning. En tydlig riskfaktor är om kraven på jobbet inte är i linje med vilken kontroll hen har att kunna ta sitt ansvar kring de krav som ställs. Kvinnor tar utöver ansvaret för sitt jobb, ofta ett större ansvar för hemsysslorna. Att gå från arbetsdagen till hemarbetet kan leda till ett större stresspåslag, när kropp och sinne egentligen ropar efter återhämtning, säger Kristina Ström Olsson.

Kommun för kommun i Örebro län

Kommun Andel av alla sjukskrivna som är stressrelaterade Antal sjukskrivna på grund av stress
Lindesberg 25 % 126
Nora 23 % 50
Örebro 22 % 678
Kumla 22 % 118
Karlskoga 21 % 154
Hallsberg 21 % 74
Laxå 21 % 22
Hällefors 21 % 27
Degerfors 20 % 46
Lekeberg 19 % 31
Askersund 18 % 38
Ljusnarsberg 16 % 15

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Försäkringsbolaget If
Ifs nordiska hälsorapport
Under 2023 släppte If sin nordiska hälsorapport som visar på oroande nivåer av stress i samtliga nordiska länder. Rapporten visar att 85 procent upplever negativ stress i varierande grad. För många är stressen långvarig och har påverkat arbetsförmågan negativt.
Sverige är det land där det skiljer sig mest mellan kvinnor och män. Läs hela rapporten här:https://www.if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf

You must be logged in to post a comment Login