Sju av tio yrkesverksamma vill vidareutbilda sig

By on 24 januari, 2020
Många svenskar sugna på att vidareutbilda sig

Ledarskap, digitala kunskaper och kommunikativ förmåga. Det är egenskaper som yrkesverksamma svenskar skulle vilja utveckla för att stärka sin arbetskompetens enligt en undersökning från Blocket Utbildning och Kantar Sifo. Intresset för att vidareutbilda sig är stort och två av fem skulle välja ett annat yrke om de fick börja om sitt yrkesliv på nytt.

Övergången från ett år till ett annat är ett bra tillfälle för förändring både inom privatlivet och karriären, och en färsk undersökning från Blocket Utbildning visar att viljan att växa inom arbetslivet är stark hos svenska folket. Nio av tio yrkesverksamma i Sverige skulle vilja utveckla egenskaper för att stärka sin arbetskompetens (89 %), framförallt inom ledarskap (35 %), digitala kunskaper (34 %) och kommunikativ förmåga (26 %).

– Att nio av tio vill stärka sin arbetskompetens på olika sätt visar tydligt att det finns både vilja och motivation till utveckling. Som arbetsgivare bör man förvalta detta, genom att exempelvis erbjuda sina anställda att gå en kurs eller utbildning för att kunna växa på arbetsplatsen istället för att rekrytera på nytt, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket Utbildning.

Stort intresse för vidareutbildning

Det är långt ifrån alla som känner att en har hamnat rätt i karriären. Två av fem säger att de skulle välja ett annat arbete än det de har idag om det var möjligt att börja om sin yrkesmässiga bana (40 %) . I åldersgruppen 50-64 år är det ännu fler (44 %) som uppger detta, jämfört med övriga.

Samtidigt kan sju av tio yrkesverksamma tänka sig att gå en utbildning under de kommande tre åren i syfte att byta yrke eller för att utvecklas inom sitt nuvarande jobb (68 %). Heltidsarbetande visar ett större intresse för kortare utbildningar för att utvecklas på ett nuvarande jobb (44 %) jämfört med de som jobbar deltid (31 %).

– Det är aldrig för sent att testa något nytt, vare sig det handlar om en ny karriär eller att slipa på specifika färdigheter. Utbudet av kortare kurser och distansutbildningar är stort och många av dessa går alldeles utmärkt att kombinera med en anställning. Framförallt för de som inte känner sig redo för att avsätta flera år för en heltidsutbildning, fortsätter Tero Marjamäki.

Dessa egenskaper vill svenskarna utveckla för att stärka sin arbetskompetens:

  • Ledarskap, 35%
  • Digitala kunskaper, 34%
  • Kommunikativ förmåga, 26%
  • Ekonomiska kunskaper, 22%
  • Kreativt tänkande, 19%
  • Bli mer organiserad/strukturerad, 18%
  • Analytisk förmåga, 16%
  • Social kompetens, 13%

Statistik från undersökningen:

  • Invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger i större utsträckning än övriga att de vill utveckla sina digitala kunskaper för att stärka sin arbetskompetens (40 %), jämfört med invånare i övriga delar av Sverige (31 %).
  • Yrkesverksamma mellan 18-29 år visar störst intresse för att gå en flerårig utbildning för att kunna byta yrke (30 %) jämfört med övriga åldersgrupper.
  • Invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö är generellt sett mer intresserade av att gå en utbildning i syfte att byta yrke eller för att utvecklas inom sitt nuvarande (75 %), jämfört med invånare i övriga landet (63 %).

Regionalt
Örebronyheter

Källa Blocket

You must be logged in to post a comment Login