Sju av tio män i Sverige har aldrig testat sig

By on 10 november, 2024
Genrebild

Sju av tio  män i Sverige har aldrig testat sig för prostatacancer genom ett PSA-prov, prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Sjukdomen står för ungefär en tredjedel av alla cancerfall bland män och flest dödsfall.

Trots det har sju av tio män aldrig testat sig för prostatacancer genom att ta ett PSA-prov, och en fjärdedel uppger att de inte tagit ett PSA-prov för att de saknar kunskap om hur det går till. Det visar en ny undersökning som Kronans Apotek tagit fram med hjälp av Kantar Sifo.

Rekommendationen från Prostatacancerförbundet är att män mellan 50-75 år bör ta ett PSA-prov, om sjukdomen finns nära i släkten bör man göra det redan från 45 års ålder. Trots detta framgår det från undersökningen, att sju av tio män i Sverige aldrig har testat sig för prostatacancer genom ett PSA-prov.

Bland dem är det den äldre åldersgruppen som i högst utsträckning har tagit ett prov, samtidigt som 30 procent i åldrarna 56-79 år uppger att de aldrig har testat sig. Ett PSA-prov är ofta ett första steg för att ta reda på om man är drabbad av prostatacancer. Testet är ett blodprov som mäter prostataspecifikt antigen, ett protein som bildas i prostatakörteln.

Regelbundna PSA-prov ger goda möjligheter att tidigt upptäcka och behandla prostatacancer, men undersökningen visar att endast 26 procent av männen mellan 56-79 år som har testat sig gör det regelbundet minst en gång per år. De flesta, 59 procent, uppger att de har testat sig vid enstaka tillfällen. En fjärdedel har inte tagit ett PSA-test på grund av att de saknar kunskap om hur det går till.

— Prostatacancer ger i tidigt stadium oftast inga symptom. När man får symptom har sjukdomen i allmänhet redan spridit sig. Därför är det så viktigt att en eventuell cancer upptäcks i tid. Ett PSA-test är ett bra första steg för att testa sig och identifiera om vidare undersökningar behövs. Med dagens verktyg i form av MR och tilläggsprov är det idag möjligt att undvika överbehandling, säger Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

Under oktober och november bidrar Kronans Apotek till Prostatacancerförbundets viktiga arbete som huvudsponsor i Mustaschkampen, genom att sprida information om prostatacancer och vikten av att tidigt upptäcka sjukdomen genom PSA-testning.

Under initiativet “Enade mot cancer” vill Kronans Apotek bidra till att minska antalet oupptäckta fall, och öka kunskapen om hur man testar sig. Besök kronansapotek.se för att ta del av information och rådgivning, eller besök ditt närmaste Kronans Apotek för mer information.

Resultat från undersökningen:

  • 68 procent av alla män i Sverige har aldrig testat sig för prostatacancer genom att
    ta ett PSA-test.
  • 30 procent av männen mellan 56-79 år uppger att de aldrig testat sig.
  • 96 procent av de yngre männen mellan 18-34 år uppger att de aldrig tagit ett PSA-test. För män mellan 35-55 år ligger den siffran på 80 procent.
  • Män i södra Sverige har i högre utsträckning testat sig jämfört med män norrut i landet.
  • En fjärdedel (24 procent) av alla män uppger att de inte tagit ett PSA-test för att de saknar kunskap om hur testet går till.
  • 18 procent vet inte var de ska vända sig för att ta ett PSA-test.
  • 43 procent säger att de tycker är de är för unga för att testa sig.
  • 18 procent av de äldre, mellan 56-79 år, tycker inte det är nödvändigt att testa sig.
  • Kunskapsnivån kring PSA-tester är högre bland yngre män än de äldre.
  • Kunskapsnivån är som lägst i de västra delarna av landet och högst i mellersta Norrland.
  • Bland de män som har tagit ett PSA-test uppger 36 procent att de har gjort det en gång.
  • Endast 26 procent av de äldre mellan 56-79 år som har testat sig uppger att de gör det regelbundet, minst en gång per år. De flesta, 59 procent, uppger att de testar sig vid enstaka tillfällen.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Kronans Apotek
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 17–23 september 2024. Totalt intervjuades 2227 personer i åldern 18–79 år. (1123 män och 1104 kvinnor). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

You must be logged in to post a comment Login