Sju av tio förare påverkas av vintermörkret

By on 21 december, 2024
Sju av tio förare förare upplever att det är svårare att köra i mörker.

Genrebild

Sju av tio bilister upplever att det är svårare att köra i mörker, det visar Synbesiktningen*, Sveriges största syntest av bilister. Dessutom säger åtta av tio att de blir bländade av mötande trafik. Lägg till julstress, halka och snö.

Med dessa förutsättningar är det avgörande för trafiksäkerheten att både bilen och synen håller de krav som ställs. Synoptik och Bilprovningen, tipsar om hur man förbereder sig på bästa sätt för en tryggare bilfärd inför stundande helger.

Med extra utmanande väderförhållanden, mörker och i vissa fall halka ställs stora krav på såväl förare som fordon. Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att bilförare utmanas av mörker och bländning från mötande fordon.

Man ser sämre i mörker

— Det är ingen överraskning att 65 procent av Sveriges bilförare upplever det som svårare att köra i mörker. Det är ett faktum att man ser sämre då, menar Awet Tesfamariam, kliniskt ansvarig på Synoptik.

— Ögat förlorar delar av sitt detaljseende i mörker. Dessutom är det svårare att urskilja färger när det är mörkt. Något som blir ännu svårare vid exempelvis regn och snö. Dessutom blir ögat mindre formbart med åren, vilket gör att man ser sämre på grund av det. Därför är det viktigt att kontinuerligt kontrollera sin syn så att man alltid har de hjälpmedel för att se så bra som möjligt i trafiken oavsett väderförhållanden och tid på dygnet.

Åtta av tio förare bländas, var fjärde bil har felinställd belysning

Åtta av tio bilförare upplever att de blir bländade av mötande trafik när det är mörkt. Av de drygt en miljon personbilar som Bilprovningen kontrollbesiktade under 2023 hade var fjärde brister i kommunikationssystemet, såsom felriktade eller inte fungerande strålkastare och positionsljus. En av anledningarna kan vara att bilisterna inte kontrollerar sin bil tillräckligt ofta.

— Synbesiktningen 2024 visar att två av tre bilförare bara kontrollerar belysningen på sin bil var sjätte månad eller mer sällan. När så många inte har fungerande eller felinställd belysning orsakar onödiga risker i trafiken, ta därför för vana att kontrollera belysningen regelbundet, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Tips på hur du förbereder dig för en säkrare resa i jultrafiken

  1. Hel- och halvljus: 
    Kontrollera att glödlampor för både hel- och halvljus fungerar.
  2. Positionsljus: 
    Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt.
  3. Blinkers: 
    Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tryck på knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.
  4. Bromsljus: 
    Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar. Glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.
  5. Reflexer: 
    Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.
  6. Synskärpa: 
    Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.
  7. Trafikglas: 
    Är du glasögonbärare finns det speciella trafikglas som reducerar bländning och ger ökad kontrast. De minimerar även reflexer i glaset från till exempel billyktor.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Bilprovningen
* Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull körning och vikten av att synas i trafiken. Under femton år har över 37 000 syntester genomförts. Resultatet visar att omkring tio procent av förarna har en syn som inte skulle klara lämplighetsintyget för körkort utan att korrigera synskärpan med synhjälpmedel, personen ser oskarp redan på en meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest. För mer information, besök www.synoptik.se/synbesiktningen.

You must be logged in to post a comment Login