Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

By on 15 juli, 2018

En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan hållas tillbaka av självdiagnoser och negativt tänkande. Var fjärde svensk menar att de inte kan träna till sin fulla kapacitet på grund av en fysisk eller psykisk åkomma. Av dessa går dock var tredje helt på egen diagnos – inte på vad en läkare, sjukgymnast eller motsvarande sagt. Samma beteende återkommer vad gäller matvanor; många avstår från vissa livsmedel på grund av en självdiagnostiserad intolerans.

I undersökningen anger nästan var femte (18%) svensk att de har en åkomma eller intolerans som hindrar eller försvårar för dem att äta allt. Av dessa har bara tre av fem (56%) fått en faktisk diagnos bekräftad av en dietist eller motsvarande.

Samma gäller motion, var fjärde (24%) svensk uppger att de har personliga begränsningar som hindrar dem från att träna fullt ut. Här går var tredje (35%) helt på vad de själva känner, inte på vad en sjukgymnast eller läkare ordinerat. Fler män än kvinnor sätter sina egna diagnoser när det kommer till träning: 39 procent av männen jämfört med 32 procent av kvinnorna. 

– I läkarvärlden talar man om ”Nocebo”, som är motsatsen till placebo och handlar om en negativ förväntningseffekt på ett visst beteende. Man ska naturligtvis inte bara köra på om man känner av en åkomma – men då är det viktigt att gå till en dietist, läkare eller motsvarande för att fastställa orsaken. Många som inte äter varierat eller rör på sig tillräckligt blir snabbt trötta och svaga så det gäller verkligen att se till så man inte hamnar i en ond spiral i onödan, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Kan även hindra viktnedgång
Av samma undersökning framgår att nära tre av fyra (72%) svenskar vill gå ner i vikt. Nära var femte (16%) vill gå ner 11 kg eller mer.

Av de som vill tappa kilon menar nära en femtedel (18%) att de har en åkomma eller intolerans som hindrar dem från att äta allt. Av dessa har tre av fem (59%) har fått en faktisk diagnos som bekräftar situationen – resten går på vad de själva känner. Var fjärde (26%) svensk som vill gå ner i vikt uppger att de inte kan träna till sin fulla kapacitet. Av dessa går en tredjedel (35%) på vad de själva känner och inte på vad en läkare eller sjukgymnast sagt.

Från undersökningen:

Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att träna till din fulla kapacitet?
Ja 24%
Nej 72%
Vet ej 4%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?
Jag går på vad jag själv känner är bra för mig 35%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande 62%
Vet ej 2%

Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att äta allt?
Ja 18% 
Nej 80% 
Vet ej 2%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?
Jag går på vad jag själv känner 42%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande 56%
Vet ej 2%

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1205 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login