SJ storsatsar på VR – 2500 medarbetare utbildas

By on 4 november, 2019

SJ storsatsar på virtual reality inom utbildningInnan året är slut kommer över 2500 lokförare och tågvärdar ha använt VR när de tränar på olika moment som ska utföras på tågen. På sikt bidrar VR-utbildningar till ökad punktlighet, säkerhet och service.

VR-stationer har installerats på 14 orter där SJ har personal stationerad. Här kommer tågvärdar och lokförare att öva på rutiner ombord utan att det finns riktiga tåg att öva på. De kan simulera säkerhetsprocesser och träna på olika scenarier på flertalet av SJs fordonstyper. VR ökar kvaliteten och effektiviteten i flera av SJs utbildningar, men är också ett steg i satsningen på att bli ett av Sveriges mest digitaliserade bolag.

VR är ett lyft för dem som jobbar ombord. Att de kan öva ofta och bli trygga med de moment som ska utföras på tågen gör arbetet ombord effektivare, vilket i förlängningen innebär ökad punktlighet, säkerhet och skapar utrymme för ännu bättre service ombord. Dessutom blir det både enklare och roligare att utbilda sig, säger Aron Wahlberg som är affärsutvecklare på SJ.

Genom att VR-utbildningen alltid är tillgänglig där personalen arbetar kan de träna om och om igen utifrån sina egna behov och de behöver inte resa till en specifik ort för utbildning.

Det finns VR-träning för flertalet av SJs fordonstyper. För varje fordon finns det olika träningsmoduler och medarbetaren kan välja svårighetsnivå att träna på. Utbildningarna är inspirerade av dataspelsvärlden och användarna får olika typer av feedback. Handkontroller används som verktyg och när man t ex stänger dörren på det virtuella tåget går det lite trögt, precis som när man stänger en riktig tågdörr. Samtidigt hörs det karaktäristiska pyset när dörren öppnas.

– Det finns oändliga möjligheter med VR inom utbildning. Genom att använda ljud och synintryck går det att med stor trovärdighet återskapa väldigt stressiga situationer, som till exempel brand. Det går att lägga in distraktioner, som till exempel dålig sikt eller att någon kommer och ställer en fråga precis vid avgång, säger Aron Wahlberg.

En fördel med VR-utbildning är möjligheten att öva på situationer som annars är svåra att träna på, som exempelvis moment som kan innebära fara. Vid träningar som rör starkström kan till exempel medarbetaren göra fel utan att utsätta sig själv eller någon annan för risk. Genom att öva med VR kan personalen känna sig trygg i situationer som uppkommer sällan, som till exempel användande av rullstolslift som kräver elva olika steg och handgrepp. När hanteringen av tekniken går lätt kan tågvärden kan istället fokusera på att hjälpa resenären.

Fakta VR
Virtual Reality – VR – betyder virtuell verklighet eller simulerad verklighet. VR handlar helt enkelt om att helt kliva in i en virtuell/simulerad värld som kan vara mer eller mindre verklighetstrogen. För att uppleva den virtuella världen används VR-glasögon. Som användare kan man uppleva olika saker och interagera med sin virtuella omgivning. De virtuella upplevelserna kan innefatta syn, hörsel och känsel. Ett användningsområde för VR inom SJ är utbildning, men möjliga tillämpningsområden finns även t.ex. inom fordonsdesign och utvärdering av kandidater till tjänster.

Regionalt
Örebronyheter

Källa SJ

You must be logged in to post a comment Login